Ministrul Agriculturii, la AgriFish. Ce va solicita, în numele României

Florin Barbu
Florin Barbu Facebook

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă luni, la Consiliul AgriFish de la Luxemburg. Printre punctele importante de pe ordinea de zi se află chestiunea legată de achiziția de animale de reproducție în cadrul planurilor strategice PAC (Politica Agricolă Comună).

Florin Barbu va solicita Comisiei să analizeze și să ia în calcul aspectele sesizate pentru înaintarea unei propuneri de modificare a Regulamentului în sensul în care să se permită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul FEADR (Fondurilor europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală).

Contactat de PS News, ministrul Agriculturii a explicat importanța, pentru fermierii români, a acestor achiziții astfel încât pe fonduri europene oamenii să-și repopuleze fermele.

„Avem, pe de o parte, fermele care s-au dezvoltat pe fonduri europene si avem decapitalizarea fermierilor care trec prin perioade grele de secetă. Din cauza asta ei nu pot să populeze fermele pe care le-au finanțat.

Noi propunem modificare de Regulament astfel încât, pe fonduri europene, oamenii să poată să-și achiziționeze și mijlocul fix, animalele de reproducție.

Noi nu am fost lăsați să facem achiziția de mijloace fixe, animale, și asta fac eu, acum: o solicitare de modificare a Regulamentului. Sper sa am susținerea statelor pe care eu le-am notat, in mod specific, și care care chiar au reproducție și fermierii români cumpără de la ei juninci și scrofițe pentru popularea fermelor.

Este vorba despre reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine, iar Germania și Danemarca pentru suine.

Romania are, in cadrul FEADR pentru perioada 2023-2027, 5,9 miliarde de euro, disponibili”, a spus Florin Barbu.

Documentul AOB RO – Necesitatea introducerii eligibilității cheltuielilor aferente achiziției de animale de reproducție în cadrul PS

Domnule Președinte,
Domnule Comisar,
Stimați colegi,

Conflictul din Ucraina și instabilitatea generală din regiune au produs o serie de efecte care au influențat negativ sectorul agroalimentar din UE.
În acest sens, dezvoltarea sectorului zootehnic este esențială pentru valorificarea cerealelor obținute pe plan local și pentru a spori autosuficiența în producția de carne, lapte și alte produse de origine animală.

Aș dori să atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, potrivit Eurostat. Raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de (5%) faţă de 2013, populația de porcine cu (6%) ovinele cu (9%) iar efectivele de caprine cu (15%).

În ceea ce privește situația din RO, conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128 mii capete mai puțin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Pentru a stopa trendul descendent al efectivelor, propunerea RO este de a permite achiziția de animale de reproducție. Animalele de reproducție reprezintă mijloace fixe, conform regulamentelor UE, care sunt bine definite, clasificate, cu obligativitatea menținerii acestora în evidențele contabile pentru o perioada minimă cuprinsă între 5-7 ani.

Scopul fundamental fiind utilizarea în mai multe cicluri de producție putând fi asimilate investițiilor, așa cum este cazul materialului săditor în pomicultură.

Totodată menționez că acest aspect poate conduce la extinderea orizontului de piața pentru reproducătorii cu genetică valoroasă din state membre cu tradiție, ca exemplu: Olanda și Franța pentru sectorul bovine (juninci de reproducție), Germania și Danemarca pentru suine (scrofițe de reproducție), aducând plus valoare agenților economici din aceste State Membre care s-au axat pe performanță în reproducție.

În prezent, art. 73 al Regulamentului 2115/ 2023 nu permite achiziția de animale decât în situații excepționale, limitative și din acest considerent susținem necesitatea revizuirii prevederilor regulamentului prin includerea posibilității achiziției de animale de reproducție în situații de criză determinate de instabilitatea din regiune ce conduce la distorsionarea competiției interne a UE.

Solicitarea privind achiziția de animale de reproducție a fost deprinsă din discuțiile din timpul protestelor, fiind o propunere comună a
fermierilor români, precum și a fermierilor din celelalte State ale Uniunii Europene.

Perioada dificilă prin care trec fermierii care au accesat fondurile europene pentru dezvoltarea fermelor zootehnice a condus la decapitalizarea acestora prin reducerea prețurilor la cereale și neacoperirea costurilor de producție, fapt ce determină imposibilitatea populării cu animale a investițiilor finalizate.

Astfel, solicităm Comisiei să analizeze și să ia în calcul aspectele sesizate pentru înaintarea unei propuneri de modificare a regulamentului în sensul în care să se permită eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul FEADR.

Vă mulțumesc!

Sprijin acordat tuturor producătorilor afectați de criză

Totodată, România, alături de Bulgaria şi Polonia, va face apel pentru eliminarea sau majorarea plafonului individual al unei întreprinderi în producția agricolă primară în Cadrul temporar de criză și tranziție pentru ajutoarele de stat, această modificare putând permite acordarea de sprijin tuturor producătorilor afectați de criză.

În cadrul unei sesiuni publice, președinția belgiană va oferi informații actualizate cu privire la cele patru dosare legislative în curs. Este vorba de propuneri de regulamente ce vizează materialul de reproducere a plantelor, materialul forestier de reproducere, necesitatea unui cadru de monitorizare a pădurilor, precum şi protecția animalelor în timpul transportului.

La punctul „Diverse” de pe ordinea de zi, printre alte subiecte, președinția belgiană va informa public Consiliul cu privire la rezultatele simpozionului pe care l-a organizat cu privire la sistemele de etichetare nutrițională pe partea frontală a ambalajului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: