Ministrul Agriculturii: „Le mulțumesc fermierilor că au protestat alături de mine”. Atac la ministerele PNL

Florin Barbu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Florin Barbu, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, le-a mulțumit fermierilor că au protestat și a declarat, în mod surprinzător, că protestele acestora chiar l-au ajutat. Ministrul Barbu a declarat și că „aproape jumătate din ordonanțe nu erau de natura Ministerului Agriculturii”, ci aparțineau de ministere conduse de liberali  – Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție.

„Am fost, i-am rugat, le-am arătat care sunt revendicările fermierilor, am încercat să discut, și așa cum spuneam, aceste acte normative – și sunt adresele înregistrate, adică le putem face public oricând – aceste acte normative erau trimise și cu o lună înainte de a începe acest protest spontan”, spune ministrul Agriculturii.

„Pe mine m-au ajutat fermierii că au ieșit la protest”

„Trimisesem încă din 2 decembrie către Ministerul de Interne pentru asimilarea categoriei B1 cu TR1 și Ministerul de Interne nu a semnat, dacă tot vorbim de colegii din coaliție. Pe mine m-au ajutat fermierii că au ieșit la protest pentru că am putut debloca anumite acte normative pe care, nu numai Ministerul Agriculturii trebuia să le avizeze. Sunt și alte ministere care avizează aceste acte normative. Practic, aproape jumătate din ordonanțe să știți că nu erau de natura Ministerului Agriculturii, dar totuși ministrul Agriculturii s-a dus la fiecare ministru, că vorbim ministru de Finanțe, că vorbim de ministru de Interne, am fost, i-am rugat le-am arătat care sunt revendicările fermierilor, am încercat să discut și așa cum spuneam aceste acte normative – și sunt adresele înregistrate, adică le putem face publice oricând – aceste acte normative erau trimise și cu o lună înainte de a începe acest protest spontan.

Nu vreau să intru în polemică, dar vreau să spun, și știu toți fermierii, și atunci când a fost dl. Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii și s-a schimbat politica agricolă 2014-2020, subvențiile le-au primit abia la sfârșitul anului 2015. Ministerul Agriculturii, chiar dacă a început o politică agricolă 2023-2027, 95% din subvențiile fermierilor sunt în conturile fermierilor. Ca să facem diferență, ceea ce s-a plătit pe mandatul meu și ce s-a întâmplat atunci în 2014, când a fost noua politică, când dl. Daniel Constantin era ministru al Agriculturii”, a declarat Florin Barbu, în direct la Puterea Știrilor.

„Le mulțumesc fermierilor români că au protestat alături de mine”

„Am văzut și replica, l-am văzut și pe dl. Rareș Bogdan, care spune că președintele partidului a rezolvat în 12 zile criza din sănătate atunci când a fost premier. Eu am spus foarte clar, știu că s-au supărat și în coaliție. Eu am spus că ministrul Barbu a rezolvat în 2 zile, nu în 12 zile. Da, deci am mers către Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe, Justiție, toate actele normative se semnează de către ministere avizatoare importante. Avem și adresele și le putem face publice. Sunt adrese înregistrate cu proiecte de acte normative, ordonanțe, care au fost aprobate la nivelul Ministerului Agriculturii și cu adresă au fost transmise înainte de începerea protestului exact revendicările pe care le cereau fermierii.

Cu spuneam, protestele fermierilor m-au ajutat, le mulțumesc fermierilor români că au protestat alături de mine. Eu am discutat și cu premierul Marcel Ciolacu, dar vă dați seama că nici domnul premier nu poate să ia fiecare ministru, pentru că atunci când îți asumi într-un guvern o funcție de demnitate publică și păstorești  un anumit minister, trebuie să ai responsabilitate să semnezi un act normativ, mai ales că era încadrat în directive europene, în regulamentul Uniunii Europene, adică toate lucrurile erau foarte clare. Nu cred că trebuie acuma, dacă nu avizează un ministru, să mă duc să-mi pârăsc un coleg la premier că nu vrea să semneze acel act normativ. Eu, totuși, am crezut în buna credință a colegilor mei din Guvern că vor semna aceste acte normative. M-am bucurat, așa cum spuneam, m-am bucurat foarte mult, pe de o parte, că fermierii au ieșit în stradă, au văzut și realitatea, le-am arătat normal și acele ordonanțe și adrese prin care actele normative au fost înaintate și de aceea vreau să spun că eu chiar le mulțumesc fermierilor români pentru lucrul acesta”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL