Ministrul Agriculturii vrea să activeze un mecanism de asigurare la secetă

Sursa foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, intenționează să activeze un mecanism de asigurare la secetă pentru cele 6,7 milioane de hectare cu culturi de toamnă și primăvară, în prezent fiind în discuții cu reprezentanții Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) și cu cei de la firmele de asigurări pentru punerea la punct a ultimelor detalii.

„Suntem în discuții cu ASF, pentru că vrem să facem un proiect prin care să activez un mecanism, astfel încât să asigurăm culturile de toamnă și primăvară. Practic, statul să asigure aceste culturi la secetă. Dacă activez acest mecanism, 45 de milioane de euro ar veni din procentul de 3% din subvențiile APIA, care este oprit de la fermieri, iar vreo 17 milioane de euro putem să-i accesăm de la Comisia Europeană. Diferența ar trebui pusă din bugetul de stat, astfel încât să asigurăm cele 6,7 milioane de hectare de culturi de primăvară și de toamnă. Atunci când sunt suprafețe comasate mai mari sunt interesate și firmele de asigurări, în timp ce, la suprafețe mici, nu sunt”, a declarat Florin Barbu.

Acesta a precizat că și-ar dori ca aceste mecanism să intre în vigoare încă din luna august, pentru a fi asigurate la secetă culturile din acest an, dar și pe întreg anul 2025, scrie Agerpres.

„Aș vrea să terminăm discuțiile cu ASF-ul, în așa fel încât în luna august să avem acest mecanism și să asigur culturile și tot anul 2025, dar încă trebuie să vedem cu firmele de asigurări procentul care poate fi despăgubit. Eu le-am cerut între 3.000 și 3.500 lei pe hectar în caz de secetă și atunci nu ar mai fi probleme și presiune pe buget. Poți să pui 50 de milioane de euro în fiecare an de la bugetul statului, dar nu mai sunt presiuni așa mari. Acum dăm 500 – 600 de milioane de euro, ceea ce înseamnă asigurarea pe 10 ani. Este un mecanism pe care l-am gândit și cred că este foarte ok”, a subliniat Barbu.

Ministrul Agriculturii a adăugat că a avut loc deja o primă analiză cu reprezentanții ASF și cu cei ai firmelor de asigurări, dar în prezent mai sunt de pus la punct niște detalii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: