Skip to content
Politică

Ministrul Anisie a luat un 5 de la Orban, dar a fost picată, la contestație, de elevi

Inquam Photos/George Calin

Ludovic Orban a fost suficient de amabil încât să declare că Ministrul Învățământului merită o notă de trecere pentru felul în care a organizat examenele de anul acesta. Din nefericire, elevii par să nu fie ce acord și au picat-o pe Monica Anisie la restul capitolelor aferente procesului educațional. Concret, Consiliul Național al Elevilor a apreciat astăzi că Guvernul României nu a susținut o inițiativă legislativă destinată dotării copiilor nevoiași cu mijloace de învățare la distanță, adresându-se președintelui Klaus Iohannis pentru a-i cere să promulge o lege votată de Parlament în acest sens.

Consiliul Național al Elevilor a solicitat președintelui să promulge această lege cât mai repede, pentru a evita astfel perpetuarea unor inegalități aferente actului de predare-învățare, care duc la limitarea șanselor la studiu pentru elevii provenind din medii defavorizate. Anterior, Consiliul Național al Elevilor a făcut front comun cu Declic pentru a solicita Guvernului o soluție similară, dar ecourile de la Palatul Victoria au întârziat să apară.

" "

Conform actului normativ votat ieri în Parlament, ”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale,Platformei școlare de e-leaning și a altor platforme educaționale agreate.” Cu alte cuvinte, ca urmare a votării inițiativei legislative propusă de deputatul PSD, Roxana Mînzatu, Ministerul nu mai are de ales și, dacă președintele va promulga legea, va fi obligat să ofere tuturor elevilor șanse egale la educație.

Experți din ONG-uri, dar și din mass media, au raportat în numeroase ocazii că undeva între 250.000 și 900.000 de copii nu au acces la educație în pandemie din cauza lipsei infrastructurii tehnologice necesare învățământului la distanță. În loc să remedieze situația, Monica Anisie a preferat să declare că profesorii pot găsi mijloace de transmitere a fișelor de curs către elevii defavorizați. Însă, experții în pedagogie punctează că soluția creează inechități, fiind discriminatorie și compromite actul de învățare în condiții uniforme pentru toți elevii.

Lipsa șanselor egale la educație n-ar fi singura problemă a Ministrului Anisie. Ieri, elevii care au susținut proba de geografie a examenului de Bacalaureat în Cugir au primit subiecte din 2019. Ca atare, examinarea a fost reluată, elevii fiind obligați să susțină examenul de două ori.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *