Skip to content
Politică

Ministrul Apărării, despre scutul antirachetă: Cel mai important proiect strategic româno-american

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, vineri, că sistemul antirachetă contribuie concret şi tangibil la securitatea României, afirmând că scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă o investiţie de circa 11, 2 milioane de dolari şi va fi complet operaţional în mai 2016.

Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret şi tangibil la securitataea României, dar şi a SUA.(…) Astăzi, baza militară 99 Deveselu a ajuns la capacitate integral şi ea este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea MApN în care am investit aproximativ 11, 2 milioane de dolari, la care se adaugă resurse mobilizate din alte părţi ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin de acolo„, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, citat de antena3.ro.

" "

Ministrul Apărării a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu urmează să devină complet operaţional anul viitor, la summit-ul NATO de la Varşovia.

În mai, anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat şi să devină complet operaţional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene”, a adăugat Motoc.

Potrivit lui Mihnea Motoc, „mutaţiile strategice actuale din mediul de Securitate european şi global au generat firesc consolidarea cooperării între aliaţi atât în aplicarea planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, cât şi în ceea ce se aşteaptă a fi consacrarea fermă a adaptării strategiilor sale la Summittul de la Varşovia„.

Ministrul Apărării a afirmat că, în contextual NATO, găzduirea de România a unor elemente de apărare antirachetă confirmă profilul pe care România şi l-a asumat încă de la aderarea la această alianţă.

Ministrul Apărării a spus că, odată consolidate şi confirmate contribuţiile voluntare ale naţiunilor la sistemul antirachetă de apărare NATO antibalistică, aliaţii vor putea fi în măsură să consemneze rezultate substanţiale şi să marcheze atingerea capacităţii operaţionale iniţiale facilităţii la summit-ul din mai 2016, de la Varşovia.

Trecem astăzi în noua etapă finală de operaţionalizare completă a sistemului american de antirachetă dislocat în România„, a conchis Mihnea Motoc.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *