Ministrul apărării german Boris Pistorius a declarat că înţelege frustrarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, faţă de procesul lent de aderare la NATO, dar a insistat că trebuie îndeplinite anumite cerinţe înainte ca o ţară să adere la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit DPA.
„Îi înţeleg nemulţumirea şi nerăbdarea. Mai ales având în vedere situaţia în care se află Ucraina – am toată simpatia”, a afirmat ministrul apărării într-o intervenţie marţi seara la postul public german de televiziune ARD.
„Şi totuşi: Angajamentul este acolo. Ucraina va deveni membră a NATO de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile prealabile. Aceasta este o înţelegere care nu a mai existat niciodată cu atâta claritate înainte”, a spus el.
Zelenski i-a criticat marţi pe liderii NATO reuniţi în summit la Vilnius, în Lituania, afirmând că este „fără precedent şi absurd” faptul că Ucraina nu a primit un termen clar de aderare, informează agerpres.ro.
Preşedintele ucrainean, care se află la Vilnius, a calificat această reticenţă drept o „slăbiciune” şi a declarat că va atrage atenţia liderilor NATO asupra acestui lucru în timpul discuţiile sale.
O potenţială invitaţie a Ucrainei la Alianţă necesită interoperabilitatea armatei ucrainene cu forţele armate ale ţărilor din Alianţă şi „reforme suplimentare democratice şi în sectorul de securitate”, conform unei declaraţii adoptate marţi în cadrul summitului de la Vilnius.
Alianţa Nord-Atlantică a reafirmat totuşi că „viitorul Ucrainei este în NATO” şi a declarat că va sprijini Kievul pe calea reformelor şi va evalua frecvent progresele înregistrate de Ucraina.
Statele NATO au convenit încă în 2008 ca Ucraina să devină membră a alianţei.
Totuşi, ca regulă, Alianţa Nord-Atlantică nu permite aderarea ţărilor care sunt implicate într-o dispută teritorială în curs de desfăşurare, deoarece aceasta ar antrena alianţa în conflict, în cazul dat cu Rusia, care a declanşat în februarie 2022 o invazie în Ucraina, într-o agresiune nelegitimă, neprovocată şi ilegală împotriva unui stat independent, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News