România va importa sistemul de apărare anti-aeriană Iron Dome, care protejează Israelul. Noul ministru al Apărării a anunţat, la televiziunea publică, semnarea contractului în toamnă, după ce a fost derulată procedura de licitaţie restrânsă. Ionuţ Moşteanu a explicat şi în ce va consta acest Iron Dome furnizat de o companie israeliană.
Este vorba despre o serie de baterii de rachete defensive, cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, care, în caz de nevoie, ne pot proteja aeroporturile, bazele militare sau, în cel mai negru scenariu, oraşele. „Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul. În toamnă. Mai e un schimb de corespondență. Rafael e, din ce știu eu, câștigătorul procedurii. Sper să nu ne încurcăm pe drum. Sunt aceste baterii de rachete defensive pe care noi nu le avem și avem nevoie de ele. Dacă e să dau un exemplu familiar telespectatorilor noștri, când văd imagini de la Tel Aviv când atacă iranienii și văd Iron Dome-ul, acela e SHORAD-VSHORAD și protejează Tel Avivul. O să ne protejeze și pe noi. Fie că e vorba de aeroporturi, de baze militare sau, Doamne ferește, să fie nevoie să ne apărăm orașele„, a spus Moșteanu la TVR.
Ministrul Apărării a precizat că va încerca să mărească procentul alocat achizițiilor din armată, în acest an. În acest moment, acestea reprezintă aproape 30% din bugetul Apărării. Priorităţile sunt cumpărarea de rachete cu rază scurtă şi de corvete din Turcia, care vor fi dotate cu armament suplimentar. „Acum avem această procedură aprobată în CSAT, această achiziție de corvete turcească, care e gata din octombrie, e nouă, e la cheie. Înțeleg că vor mai pune ceva armament suplimentar. Președintele Nicușor Dan are, prin Constituție, obligația să vină cu o nouă strategie de apărare. Uitându-ne la cadrul expus de UE, chiar în mai au scos acel document legat de importanța Mării Negre, și partenerii americani, în discuții cu aliații NATO din Turcia, care nu sunt în UE, dar sunt foarte importanți, iată. Nu există o strategie a Mării Negre fără Turcia. E cea mai puternică. Va trebui să facem acești pași, aceste dicuții, și va fi în strategia națională de apărare va fi o strategie a Mării Negre”, a mai spus ministrul Apărării.
„Domul de fier”, deşi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă folosite de Israel. Iron Dome este, de fapt, primul nivel de protecţie, menit să contracareze atacuri ale proiectilelor sau rachetelor cu rază mai scurtă de acţiune. Celelalte două dispozitive, sistemele „Praştia lui David” (David’s Sling) şi „Săgeata” (Arrow) sunt special concepute pentru a intercepta rachete balistice, potrivit Agerpres. Folosind tehnologii israeliene şi americane, aceste sisteme beneficiază de un sprijin financiar american în valoare de miliarde de dolari.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News