Skip to content
Politică

Ministrul Aurescu a deschis Voice of the Flank Security Forum 2015

Reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est care se va desfășura la miercuri la București demonstrează interesul crescut al regiunii de a consolida securitatea comună, ca parte integrantă a securității aliate, a declarat marți ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, în deschiderea Voice of the Flank Security Forum 2015, a informat MAE.

„Reuniunea de mâine reflectă asumarea regională a responsabilității și conștientizarea amenințărilor cu care NATO se confruntă, mai ales la Est, și a îndatoririlor pe care le avem, ca membri ai Alianței, de a contribui la securitatea euro-atlantică. Mâine vom putea evalua dacă depunem suficiente eforturi pentru a avea o Alianță puternică, responsabilă și pregătită, dacă acțiunile noastre sunt pe măsura angajamentelor luate în 2014 și vom analiza care sunt prioritățile pentru summitul din 2016 de la Varșovia”, a precizat Aurescu, potrivit agerpres.ro.

Ministrul a pledat, totodată, pentru aprofundarea cooperării de la Marea Neagră la Marea Baltică, aceasta fiind o contribuție importantă a Aliaților estici pentru securitatea și prosperitatea întregii organizații.

„Reuniunea de mâine va demonstra, o dată în plus, că statele afectate de noile provocări de securitate sunt în egală măsură pregătite să își asume responsabilitățile necesare pentru a asigura stabilitate și securitate în beneficiul Aliaților și al partenerilor Alianței”, a subliniat Aurescu.

Șeful diplomației române a trecut în revistă stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul Aliat din Țara Galilor din 2014, subliniind rezultatele obținute ca urmare a implementării Planului de Acțiune al NATO pentru creșterea capacității operaționale. Astfel, NATO dispune de o forță consolidată pentru reacție rapidă, deja operațională, precum și de o prezență pe flancul estic sub forma structurilor de comandă și control, inclusiv la București.

Pe fondul persistenței amenințărilor de securitate, atât din est, cât și din sud, ministrul Bogdan Aurescu a susținut că „obiectivul comun este consolidarea solidarității în cadrul NATO, securitatea Aliaților fiind indivizibilă”.

Potrivit lui Aurescu, „adaptarea continuă a NATO, inclusiv în perspectiva reuniunii la vârf de la Varșovia, va consolida Alianța, o va face mai puternică și mai capabilă de a răspunde amenințărilor, sub egida valorilor fundamentale de unitate, solidaritate și coeziune”.

Ministrul Aurescu a adăugat că pentru România „adaptarea NATO se bazează pe o relație transatlantică puternică, pe cooperarea strategică NATO — Uniunea Europeană, pe implicarea partenerilor inclusiv prin dezvoltarea unei politici specifice a NATO la adresa acestora, precum și pe continuarea extinderii Alianței în vederea creșterii ariei de stabilitate și securitate. (…) Obiectivul nostru ultim este securitatea spațiului euro-atlantic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *