Skip to content
Politică

Ministrul bulgar al Apărării acuză mass-media de „război de propagandă” în privința flotei comune

Ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nencev, precizează că propunerea de creare a unei flote navale comune a Bulgariei cu România și Turcia pentru a contracara o amenințare percepută din partea Rusiei în Marea Neagră a fost „un război de propagandă cu elemente tactice de război hibrid”.

Nikolai Nencev a spus in emisune ca Romania a propus Bulgariei doar exercitii si antrenamente comune pentru dezvoltarea capacitatilor defensive. Ministrul Apararii a dezmintit informatiile ca Romania ar fi propus realizarea unei flote comune in Marea Neagra cu Turcia si Bulgaria. El a mai spus ca Ucrainei nu i s-ar fi propus participarea la aceasta initiativa, potrivit hotnews.ro.

Reamintim ca o parte a presei bulgare a relatat joi, dupa intalnirea presedintilor Iohannis si Plevneliev, ca Romania ar fi propus Bulgariei realizarea unei flote comune. Or, dupa cum se vede si din transcriptul declaratiei comune de presa Iohannis – Plevneliev, nici unul dintre cei doi presedinti nu vorbeste despre o flota comuna, ci despre Initiativa Marina Regionala in Marea Neagra, care sa se desfasoare sub „umbrela NATO”.

Chestiunea masurilor luate de NATO pentru protejarea aliatilor estici in fata Rusiei este o chestiune extrem de sensibila in Bulgaria, tara in care o parte insemnata din populatie are puternice sentimente pro-rusesti. Problematica masurilor ce pot atinge Rusia a devenit cu atat mai sensibila cu cat guvernul condus de Borisov are o majoritate fragila in Parlament (unde exista si parlamentari pro-rusi), iar peste cateva luni vor fi alegeri prezidentiale, unde e partidul lui Borisov va avea un candidat, posibil chiar actualul premier.

Intr-un briefing de presa convocat de urgenta joi, presedintele Plevneliev a reiterat faptul ca propunerea Romaniei se refera la exercitii comune si antrenamente cu Bulgaria si Turcia in Marea Neagra, sub egida NATO, si a subliniat ca initiativa comuna a Romaniei si Turciei nu este indreptata impotriva nici unul stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *