Skip to content
" "
Opinii & Analize

Ministrul care a pus căruța înaintea boilor

O doamna cu nume de fruct si aparuta recent in lumina reflectoarelor, seamana de cateva zile panica prin puscariile mioritice. Raluca Pruna, ministrul Justitiei – caci despre ea e vorba – a facut intreaga tagma a condamnatilor sa se dea cu capul de gratii sau sa-si rupa dintii in gamelele de aluminiu. Nici nu s-a uscat bine vopseaua de ministru pe umerii doamnei mai sus amintite, ca aceasta a si scornit o ordonanta anti “scriitorii” de la beci. Cu alte cuvinte, personaje gen Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, Catalin Voicu sau vocalul MM Stoica ar face bine sa isi gaseasca alta preocupare intre patru pereti. Fiindca vor scrie de pomana carti, in loc sa frece babaroasele cu colegii de carcera, sa traga de fiare sau sa scrijeleasca peretii celulei cu liniute corespondente zilelor ramase.
Unde are dreptate doamna ministru, remarcasem si noi muritorii de rand. Nu e posibil ca un individ care in libertate isi plimba agramatismele si cacofoniile prin maxilar, sa devina peste noapte autor de lucrari stiintifice. Si sa mai si produca 2-3 opere de gen pe luna, de l-ar face sa crape de invidie pe Dan Brown sau pe Garcia Marquez sa se rasuceasca in mormant. Asa ca, da, doamna Raluca Pruna, initiativa dumneavoastra poate face sens, in ideea schimbarii actualei legi. Nu de alta, dar in ritmul asta, mersul la Jilava sau la Poarta Alba o sa ajunga mai popular ca un pelerinaj pe holurile Bibliotecii Nationale.

Insa prima problema ridicata de un ministru care conduce probabil una dintre cele mai importante institutii din Romania, nu cred ca trebuia sa fie asta. Sau cum s-ar spune in popor, cred ca s-a pus putin caruta inaintea boilor. Sistemul de justitie de la noi a fost si a ramas bolnav, din ‘89 pana astazi. Chiar si cei care nu au fost nevoiti sa calce in viata lor printr-un tribunal stiu ca acolo e valea Plangerii. Judecatoriilor li se repartizeaza munti de dosare, informatizarea e undeva la nivelul anilor ’80 iar dreptatea se imparte adesea dupa cat de bun sau prost a fost week-endul trecut al magistratului inamovibil. As putea face o lista imensa de cazuri celebre in care un complet de judecata a dat-o alba la fond, iar colegii de la apel au scos-o neagra. Si nimeni nu a patit nimic. Dosarul Transferurilor e cel mai bun exemplu, in care o achitare s-a transformat apoi in zeci de ani de puscarie pentru lotul cu pricina. Iar daca n-ar fi facut Becali aroganta sa se laude prin targ cum a dat el spaga sa scape, nimeni nu s-ar fi sesizat cum de o sentinta se bate cap in cap cu urmatoarea.

Chiar si in penitenciare, daca de acolo vroia sa inceapa doamna ministru, e un sat fara caini. Dar nu pentru ca ar scrie unii carti, sau le-ar lua cu copy-paste ca sa isi scurteze traiul dintre patru pereti. In puscariile de la noi se sta claie peste gramada, conditiile sunt infecte, iar Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO. In plus, in loc de “institutii de reeducare”, puscariile sunt “scoli de specializare”. Infractorii intra oameni si ies animale, nu neaparat pentru ca ar vrea, dar pentru ca asta ii invata traiul de acolo. Deci ca un profan intr-ale Justitiei, m-as oferi oricand sa ii fac doamnei Pruna o radiografie a sistemului pe care trebuie sa il puna in ordine, inainte de a trece la nuante.
La final, un sfat doar de PR, acolo unde noi cei din presa ne pricepem un pic mai bine. La numirea sa in functia de ministru, acolo unde initial era desemnata o alta persoana, despre doamna Pruna au aparut o serie de barfe. Personal nu le dau crezare, insa una dintre ele era fix ca ar fi de fapt omul sistemului, care sistem nu isi permitea sa piarda din mana un post asa de important, in favoarea unui tehnocrat oarecare. Culmea, fix cu putin timp inainte ca Raluca Pruna sa isi anunte intentia de a da legea anti-scriitori, am auzit-o cu totii pe sefa DNA, Laura Codruta Covesi vorbind cu naduf despre cum scapa prea usor cei bagati jos de institutia condusa de dumneaei. Adevarate sau nu barfele amintite, cert este ca ministrul Justitiei a si venit cu ordonanta, parand ca s-a executat, mai ceva ca o catana de pe vremuri.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *