Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Evidenţei Persoanelor, că în prezent documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, iar ministerul său a angajat proiecte referitoare la digitalizare şi reducerea birocraţiei în acest serviciu public.
„Sărbătorim, astăzi, 103 ani de existenţă oficială a structurilor specializate de evidenţă a persoanelor în România, peste un secol de activitate a unui serviciu public esenţial pentru funcţionarea şi dezvoltarea administraţiei şi societăţii româneşti. Cu această ocazie, le transmit tuturor lucrătorilor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor şi ai structurilor teritoriale de evidenţă a persoanelor mult succes în activitate şi întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea şi modernizarea serviciilor oferite cetăţenilor, pentru permanenta preocupare de adaptare la cerinţele şi dinamica actuală ale societăţii. Dacă în trecut actele de identitate şi întreaga activitate de evidenţă a persoanelor aveau scopul de a oferi o imagine cât mai reală a numărului de locuitori şi de a permite mobilitatea acestora în interiorul statului, astăzi, documentul de identitate este un element cheie al modernităţii, oferind posesorului facilităţi de relaţionare cu administraţia publică de stat şi cu entităţi private din ţară şi chiar din afara acesteia”, a spus duminică Predoiu în mesajul său.
Acesta a adăugat că pentru modernizarea documentelor de identitate România a făcut paşi importanţi atât de ordin legislativ, cât şi în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente moderne şi performante, la standarde europene. Totodată, au fost angajate proiecte cu obiective îndrăzneţe care vizează întărirea procesului de digitalizare a administraţiei publice şi reducerea birocraţiei şi a consumului de resurse umane.
„Cel mai cunoscut proiect din domeniu este, desigur, cel al Cărţii Electronice de Identitate care reprezintă un angajament în faţa românilor şi în faţa întregii Europe, un pas înainte în asigurarea unor documente de identitate moderne şi sigure, aliniate la standardele de securitate ale UE, care să permită cetăţenilor români o interacţiune mai uşoară în relaţia cu autorităţile române şi străine. Extinderea la nivelul întregii ţări a proiectului aflat în implementare în jud. Cluj va constitui atingerea unui nou prag al modernităţii şi dovada în plus că România este capabilă de proiecte inovatoare, că modernizarea, digitalizarea şi debirocratizarea nu sunt doar vorbe, ci fapte! (…) Un alt proiect de anvergură care merită menţionat şi care cu siguranţă va îmbunătăţi interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice este cel referitor la informatizarea procesului de obţinere a actelor de stare civilă”, a menţionat Cătălin Predoiu.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat că Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) oferă o serie de facilităţi precum depunerea online a cererilor, diminuarea timpilor de soluţionare a cererilor, în condiţii avansate de performanţă şi securizare a datelor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News