Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, întrebat, vineri, după şedinţa de Guvern, despre noutățile pe care le are referitoare la recentele atacuri cibernetice de la Camera Deputaților și de la spitale, acesta a spus că se pregăteste un ghid care să fie ca o biblie a securității cibernetice, pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectul public din România.
Investiții de 100 mil.euro, în infrastructura de sănătate din România
“Un proiect de act normativ de actualizare a legii securității ciberneti ce a legii 58, a făcut să fie adoptat imediat după ce a fost acel atac cibernetic la nivelul Camerei Deputaților. Între timp a avut loc un alt atac pe infrastructură de sănătate. Și, din acest punct de vedere am spus, că în momentul de față, urmează investiții extrem de importante în infrastructură de sănătate din România, de 100 de milioane de euro”.
Se creează un ghid în care toți responsabilii pentru infrastructură IT trebuie să respecte condiții minime
“Statul român se pregătește foarte clar, actualizând legislația, aducând finanțare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură IT a statului român și investind foarte clar și aici vorbesc, (…) despre un cadru unitar la nivel național în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate, autorități publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu în care toți responsabilii pentru infrastructură IT trebuie să respecte niște condiții minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management ale aplicațiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu din sistemul informatic al autorităților publice din România.
Și, în acest punct, lucrăm împreună cu cei de la Europen Cyber Security Competence Center. Am avut o discuție cu ei în această săptămână. Împreună cu celelalte instituții pregătim acest ghid care să fie mult spus, dar care să fie că și o biblie a securității cibernetice de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectul public din România”.
Întrebat dacă are date suplimentare despre atacul de la Camera Deputaților, Ivan a spus că se lucrează la scanarea sistemului din datele preliminare, pentru că încă nu s-a finalizat toată această procedură,
“Despre atacul de la Camera Deputaților în momentul de față se lucrează la scanarea sistemului din datele preliminare, pentru că încă nu s-a finalizat toată această procedură. Cea mai mare parte a datelor a fost recuperat, având backup-uri. Și urmează în perioada următoare că tot ceea ce înseamnă sistemul informatic al Camerei Deputaților să fie cuprins. Avem un proiect de finanțare pentru securitatea cibernetică pentru mai multe instituții publice. Asta undeva în cursul anului 2024. Și în momentul de față sistemele majore rulează fără probleme”.
62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca și precauție au fost deconectate de la internet și funcționează în regim închis
“ Iar referitor la atacul de la spitale, în momentul de față, din informațiile pe care le am, 62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate că și precauție au fost deconectate de la internet și funcționează în regim închis, încapsulat, iar în perioada următoare se fac scanări la nivel național din punct de vedere tehnic pentru a ne asigura că nu pot să existe breșe de securitate
Cine a lansat atacurile cibernetice la spitale?
“Este o organizație de criminalitate cibernetică care la rândul ei ați solicitat și o răscumpărare. Este clar că noi nu negociem cu teroriștii”, a răspuns Bogdan Ivan.
Reamintim că directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat că atacul cybernetic de la spitale este unul de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale. Potrivit datelor disponibile luni seară, au fost afectate 21 de spitale. Celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi se fac investigaţii suplimentare.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News