Skip to content
Politică

Ministrul Ciamba: Proba care arată că suntem membru cu drepturi depline al UE a fost Preşedinţia Consiliului UE

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a declarat miercuri că proba care arată că România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene a fost Preşedinţia la Consiliul UE, potrivit Agerpres.

Întrebat de jurnalişti, cu prilejul participării sale la o prelegere susţinută la SNSPA de Nikola Dimitrov, ministrul Afacerilor Externe din Republica Macedonia de Nord, cum s-a schimbat rolul României în UE de la aderare până în prezent, Ciamba a răspuns: „Sfârşitul tranziţiei sau pot să zic proba care arată că suntem membru cu drepturi depline al UE a fost Preşedinţia Consiliului UE, faptul că am avut o preşedinţie foarte de succes – şi ne spun toţi partenerii din Europa – cred că arată de fapt că România a învăţat în anii când a fost membră, are capacitatea administrativă şi organizatorică de a avea o preşedinţie de succes. Cred că dacă discutam care va fi sfârşitul tranziţiei la un anumit moment, vorbeam de aderarea la UE, vorbeam de aderarea la NATO, cred că unul dintre punctele foarte importante de schimbare a statusului României este această preşedinţie, pentru că a fost o preşedinţie de foarte bună calitate, de succes”.

El a precizat că nu se referă numai la dosare legislative, ci şi la alte lucruri care s-au făcut.

Chestionat în ce măsură Preşedinţia României a făcut progrese în privinţa datei la care să înceapă negocierile Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE, Ciamba a afirmat: „Decizia va fi luată la Consiliul Afaceri Generale din iunie (…), există deja un angajament de la Consiliul Afaceri Generale de acum un an de zile că această decizie ar trebui să marcheze începerea negocierii de aderare. România din primul moment – nu e întâmplătoare vizita ministrului de externe Dimitrov la Bucureşti, care urmează vizitei mele la Scopje şi vizitei primului-ministru Zaev în România (…) – a zis că acesta e unul dintre lucrurile prioritare pentru Preşedinţia României la Consiliul UE”.

Ciamba a menţionat că decizia nu va fi a României, ci a tuturor ţărilor membre, dar e foarte important, în măsura în care ţara noastră poate să acţioneze ca un facilitator de consens.

„Aceasta este o decizie care se ia pe consens, nu e o decizie care se ia pe majoritate calificată şi atunci acest lucru a fost constant în toate consultările pe care le-am avut la nivel de miniştri de Externe, la nivel de prim-miniştri, la nivelul întâlnirilor pe care le-am avut în regiune. (…) Noi suntem prezenţi constant în regiune şi avem o politică regională”, a adăugat Ciamba.

Ministrul Afacerilor Externe din Republica Macedonia de Nord a spus că aderarea acestei ţări la UE reprezintă probabil cel mai important proiect ale generaţiei sale şi este despre a deveni europeni nu pe hârtie, ci referitor la mai multe aspecte, printre care şi economia.

„Pentru ca tinerii să aibă un viitor european acasă şi să nu caute Europa în Germania sau în altă parte, trebuie să facem ceea ce trebuie să facem. Cred că acest lucru este bun pentru noi, pentru regiune, pentru UE însăşi”, a declarat Dimitrov.

El a menţionat că Macedonia de Nord este înconjurată de state membre UE.

„Aşteptăm de 14 ani ca ţară candidată, am fost în sala de aşteptare din cauza neînţelegerii cu Grecia, acum am rezolvat această problemă şi suntem determinaţi să reuşim. Avem numai prieteni acum, avem cinci vecini şi cinci prieteni, toţi aceştia sunt parteneri şi prieteni, avem progres evident acasă şi anul acesta e o oportunitate majoră pentru UE să recunoască acest lucru”, a subliniat Dimitrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *