Skip to content
Politică

Ministrul Comunicațiilor se opune FERM Legii securității cibernetice

observator

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a explicat prevederile protocolului semnat intre ANAF si Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica (ICI) din Bucuresti, legat de furnizarea datelor de identificare ale detinatorilor domeniilor cu extensia „.ro”, precizand ca si-a dorit ca Fiscul sa nu ceara date in masa, despre oricine si oricum, ci doar pentru cazuri punctuale.

„Cu ANAF, situatia este foarte simpla. Ei au baza legislativa, au dreptul sa faca controale. Au dreptul sa ceara orice fel de documente de la operatorii economici. Daca au un caz pe care-l investigheaza, pot cere la ICI, pe o hartie scrisa, datele. ICI nu are voie sa refuze, altfel suporta consecintele, ca asa e legea in Romania.

Ce m-a interesat pe mine este ca ANAF sa nu ceara date in masa, despre oricine, oricum. Acest protocol defineste partea de cooperare tehnica, de interoperabilitate. ICI e un conector, iar ANAF va face o aplicatie prin care sa interogheze si sa ceara date. Ca sa nu mai faca cererile pe hartie si sa scurteze din timp”, a explicat ministrul Augustin Jianu intr-un interviu acordat agentiei News.ro.

In urma cu zece zile, ANAF a anuntat semnarea unui protocol cu ICI Bucuresti care va avea ca obiect colaborarea partilor in vederea transmiterii datelor de identificare din baza de date a ICI Bucuresti ale detinatorilor domeniilor cu extensia „.ro”, inregistrate in serviciul RoTLD (www.rotld.ro).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *