Skip to content
Politică

Ministrul Corina Şuteu, declaraţii incomode despre gestionarea culturii române: „Că va veni un doctor, un dinozaur sau o pisică”…

Ministrul Corina Şuteu face declaraţii incomode despre gestionarea culturii române, subliniind faptul că este al 24-lea astfel de demnitar din ultimii 26 de ani.

Într-un interviu publicat, joi, de News.ro, Şuteu apreciază că este un semn că administraţia din minister este ”catatonică” şi că tranziţia continuă provoacă inerţie.

Întrebată dacă perioada comunistă a fost definitorie pentru soarta României de astăzi, Corina Şuteu a răspuns: „Există mai multe tipuri de societăţi. Ţări precum România şi Albania, aflate sub regimuri totalitare, au cunoscut o degradare a ţesutului civilizaţional mult mai mare decât cele care au trăit în regimuri comuniste mai deschise şi care au păstrat, oarecum, un anumit set de valori. În cazul nostru, grupul social de elită a părăsit ţara, a fost închis, a fost distrus. Valorile existente în societatea românească s-au disipat complet şi până ca ele să se reconstruiască este necesar un timp”.

„În plus, e limpede că ţările catolice au avut un alt tip de reacţie decât cele ortodoxe sau cu o majoritate musulmană. Iar asta este o caracteristică civilizaţională. În cazul României, această alienare profundă a sistemului de valori legat de societatea industrială burgheză, care la noi a fost redusă. Cărţile lui Lucian Boia vorbesc bine despre rupturile istorice care au provocat dispariţia unor comunităţi intelectuale, care, în fond, erau singurele garante ale unui anumit tip de perenitate şi continuitate. De pildă, Şcoala lui Dimitrie Gusti a cunoscut o întrerupere foarte importantă. După el, s-a reluat noţiunea de politici culturale în anii 2000. A fost o ruptură de aproape un secol între o gândire de natură sociologică, antropologică şi faptul că, din nou, pe alte repere, noi începem să ne preocupăm de astfel de lucruri. Când societatea este construită pe rupturi, individul dezvoltă două caracteristici: începe să încerce să se descurce singur, fără să aibă încredere în stat, în societate, şi devine, mental, mult mai inert, pentru că preferă să nu acţioneze, pentru că acţiunile au consecinţe şi, până la urmă, nimic nu garantează continuitatea”, a continuat ministrul.

În acelaşi context, demnitarul a subliniat că nu doar România se găseşte într-o astfel de situaţie.

„Este o caracteristică a unor societăţi care au trecut prin tranziţii multiple. Am să vă dau un exemplu care, poate, vă va suprinde: sunt al 24-lea ministru al Culturii în 26 de ani. Volatilitatea miniştrilor a determinat ca administraţia de aici să fie catatonică. E o administraţie căreia, dacă i se va spune că, în cabinetul acesta, mâine va veni un doctor, un dinozaur sau o pisică, va reacţiona la fel. Pentru că tranziţia continuă provoacă inerţie. Dacă ar fi remobilizată şi remotivată pentru o viziune sau un ţel, atunci s-ar schimba, dar trebuie să se bazeze pe încredere şi continuitate”, a mai spus Corina Şuteu.

Citiţi AICI ce spune Corina Şuteu despre scandalul de la Operă, situaţia filmului românesc şi subscripţia pentru sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *