Skip to content
Politică

Ministrul Culturii, afirmaţie surprinzătoare: Am intrat într-o epocă a derizoriului!

reporterpenet.ro

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuț Vulpescu, aflat, duminică, la şedinţa solemnă a Academiei Române cu prilejul Zilei Culturii Naţionale a făcut o afirmație surprinzătoare, potrivit căreia societatea românească experimentează „sinucigaş” abandonarea culturii şi se confruntă cu o „deculturatizare durabilă”.

„În opinia mea, am intrat într-o epocă a derizoriului, care este la fel de periculoasă pentru cultură ca şi epoca anticulturală, reprezentată de defunctul regim comunist. Acum nimeni nu mai ameninţă făţiş cultura şi pe creatorii ei, nici nu-i mai cenzurează politic manifestările, însă un văl apăsător de tensiune şi dispreţ, de indiferenţă instituţională şi iresponsabilitate acoperă zi de zi tot ce se face în materie de cultură. De la şcoală, în care se învaţă tot mai puţin, mai ales limbă şi literatură română şi istorie, până la mass-media din care cultura pare a fi dispărut, societatea românească experimentează sinucigaş abandonarea culturii. (…) Dacă până acum vorbeam despre dezvoltarea durabilă, acum suntem confruntaţi cu deculturatizarea la fel de durabilă”, a spus Ionuț Vulpescu, la sesiunea solemnă „În jurul identităţii româneşti, organizată de Academia Română şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, scrie Agerpres.

Mai mult, potrivit lui Vulpescu, în societate există pericolul pierderii identităţii, atât a celei culturale, cât şi a identităţii antropologice. El a menţionat o statistică conform căreia în Finlanda, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, sunt tipărite mai multe titluri şi într-un tiraj mai mare decât în ţara noastră, care are 21 de milioane de locuitori.

„Pe măsură ce studiul limbii şi literaturii române şi, respectiv, al istoriei nu-i mai oferă copilului român nicio certitudine cu privire la cine este el ca om în lume şi cine sunt cei în mijlocul cărora s-a născut şi trăieşte, consumul de cultură de orice fel, nu numai de română, scade la zero”, a adăugat Vulpescu.

1 comentariu la “Ministrul Culturii, afirmaţie surprinzătoare: Am intrat într-o epocă a derizoriului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *