Skip to content
Politică

Ministrul Culturii: Dacă au existat înţelegeri la Eurovision, conducerea TVR să plece

Inquam Photos / Octav Ganea

Lucian Romașcanu crede că a fost o decizie politică a organizatorilor Eurovision să susțină Ucraina, iar această abordare ar fi făcut rău țării câștigătoare.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), spune într-un interviu pentru Europa Liberă că e nevoie de demisia conducerii TVR, dacă se dovedește că au existat înțelegeri în legătură cu voturile acordate de juriul din România la Eurovision 2022.

E de râsu’ plânsu’. Deci, de când ne uităm noi la Eurovisionu’ ăsta prăfuit, toată lumea se votează în gașcă. Balticele între ele, nordicii între ei, latinii între ei, acum, brusc, Eurovisionul și-a dat seama că e ceva necurat în acest vot.

Eu cred că a fost o decizie politică a Eurovisionului să susțină o anumită țară, și anume Ucraina, și cred că a făcut foarte rău Ucrainei acest tip de abordare, pentru că Ucraina putea câștiga pe merit sau putea pierde pe merit.

Din ce înțeleg de la cei de la TVR, vina nu este a lor. Vor să retragă TVR-ul din Eurovision și cer socoteală mai departe.

Tot ce pot să vă spun este că îmi doresc foarte tare ca la noi să nu fi fost nimic. Dacă se va dovedi că este ceva la noi, conducerea TVR trebuie să plece. Este cel mai rău lucru care se putea întâmpla. Binele din răul acesta ar putea fi o reformare fundamentală a Eurovisionului. Să încetăm acest vot de specialiști, să lăsăm doar publicul să voteze.

Noi suntem într-o situație aparte, avem aceeași cultură cu Republica Moldova, suntem unii și aceiași din acest punct de vedere. Și poate că o melodie sau un concurent comun România – Moldova ar rezolva și problema votului dintre noi și atunci lucrurile sunt clare. Dar Eurovisionul trebuie să se întoarcă la ce a fost, un concurs de muzică, în primul rând, unde s-a votat muzica și nu politica și să fie un factor de unitate, nu de separare a țărilor. El s-a născut ca să ne unească și ne-am bucurat toți. ABBA a fost la Eurovision. Adică s-au întâmplat lucruri mărețe.”, a declarat Romaşcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *