Ministrul Culturii, de acord cu trecerea Monumentului Unirii în proprietatea Primăriei Alba lulia

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, că este de acord ca Monumentul Unirii din Alba Iulia, inaugurat în 2018, să fie dat în proprietatea administraţiei locale.

„Eu sunt de acord să-l dăm în proprietatea Primăriei şi lucrul acesta mi-aş dori să îl rezolv cât mai repede, printr-o hotărâre de guvern. Aceasta este procedura. (…) Nu văd de ce nu ar putea fi dat în administrarea primăriei”, a spus ministrul Culturii, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Ridicat în 2018, la 100 de ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918, printr-o investiţie de peste 10 milioane de lei, monumentul înalt de 22 de metri s-a degradat, cel puţin în ceea ce priveşte culoarea, în ultima perioadă. Municipalitatea a susţinut însă că nu poate interveni, pentru a-l curăţa, pentru că nu se află în proprietatea sa.

Autorităţile locale s-au implicat, totuşi, în ştergerea mesajelor şi desenelor obscene care apar, periodic, în partea de jos a coloanelor interioare.

Monumentul Unirii a fost realizat, în cinci luni, în Anul „Centenarului Marii Uniri”, după 25 de ani de la câştigarea de către sculptorul Mihai Buculei a unui concurs naţional de creaţie pentru edificarea la Alba Iulia a unui obiectiv dedicat înaintaşilor de la 1918.

El a fost ridicat pe fostul „Câmp al lui Horea”, acolo unde, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România.

Înalt de 22 de metri şi având o greutate de circa 1.350 de tone, monumentul se prezintă sub forma a patru cruci unite sub o cupolă. „Reprezintă acele patru puncte cardinale ale României care s-au unit. Sunt patru cruci pentru că suntem un popor creştin”, a explicat, la vremea respectivă, sculptorul Mihai Buculei.

Modul în care arată monumentul a stârnit, cu deosebire în mediul virtual, după edificarea sa, şi o serie de critici, conform cărora acesta ar semăna, privit din anumite poziţii, cu logoul unei reţele de socializare. De precizat că macheta monumentului a fost creată însă în urmă cu mulţi ani înaintea apariţiei reţelei respective.

Încă din primii ani de după 1918 a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui „monument al Unirii” la Alba Iulia. Acest lucru s-a realizat în 2018.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: