Skip to content
Cultura

Ministrul Culturii, despre acuzaţiile aduse directorului TNB: Nu există în mandatul meu nici delict de opinie, nici cenzură

news.ro

MInistrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat luni seara că nu există în mandatul său nici delict de opinie, nici cenzură şi în niciun caz nu îl va demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional, Mircea Rusu, până nu are o concluzie clară a celor care fac raportul în privinţa distribuirii ziarului naţionalist în timpul unui spectacol al lui Dan Puric. Despre Puric, ministrul a afirmat că este unul dintre marii noştri actori.

MInistrul Culturii a afirmat că singurul lucru grav care s-a întâmplat în cazul scandalului de la TNB a fost împărţirea acelei fiţuici, iar ”pentru asta a fost sesizată Poliţia şi a fost trimis Corpul de Control al ministerului, pentru că lucrurile sunt grave”.

Despre actualul director interimar al TNB, Mircea Rusu, căruia i se cere demisia, ministrul Culturii a spus că ”este actor de 30 de ani la Teatrul Naţional, care pregăteşte 10 premiere şi care a fost directorul artistic sub Caramitru, ani de zile”. ”Vom acuza pe bază de rapoarte. Nu există în mandatul meu nici delict de opinie, nici cenzură. (..) În niciun caz nu îl voi demite pe Mircea Rusu, până nu am o concluzie clară a celor care fac raportul”, a spus el la Profit TV. Lucian Romaşcanu a precizat că ministerul va investiga şi vor vedea cine este vinovat.

Întrebat în ce condiţii ar putea fi demis Mircea Rusu, Romaşcanu a răspuns: ”Dacă a ştiut de existenţa acestei fiţuici şi dacă a consimţit chiar şi tacit la distribuţia ei cu siguranţă poziţia lui Mircea Rusu a va fi pusă în discuţie. Deocamdată nu am aceste date”. Ministrul Culturii a mai afirmat că miercuri a stat mai mult de două ore cu colectivul Teatrului Naţional, cu care a discutat despre problemele teatrului şi singurul absent a fost Mihai Călin.

Ministrul Culturii s-a referit şi la prezenţa lui Dan Puric pe scena Teatrului Naţional, el arătând că s-a jucat o piesă închiriindu-se Sala Studio. ”Dan Puric este unul dintre marii noştri actori şi au fost inclusiv membri ai USR, în sală (..) nu a făcut niciun fel de declaraţii, pe scena Teatrului Naţional, care să poată fi dusăîntr-o direcţie sau alta”, a comentat ministrul.

Potrivit News.ro, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR), nu exclude o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, dacă acesta nu îl demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), Mircea Rusu.

TNB a găzduit, de Ziua Mondială a Teatrului, un spectacol al actorului Dan Puric, considerat de unii ca fiind rusofil, naţionalist şi antieuropean. Spectatorii au primit câte un exemplar din publicaţia „Certitudinea”, pe care Iulian Bulai o califică drept naţionalistă şi extremistă, iar Ministerul Culturii a anunţat o anchetă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *