Skip to content
Politică

Ministrul Culturii, răspuns la atacurile lui Caramitru: „M-aș fi așteptat la soluții pentru rezolvarea diferendelor de la Operă”

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns marți scrisorii deschise transmise de Ion Caramitru.

Acesta a precizat că s-ar fi așteptat ca managerul TNB să propună soluții pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Națională București și nu să caute să producă „un nou scandal”.

„Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența și spiritul critic de care dați dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătățirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens. (…) Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe măsura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă”, a scris, pe Facebook, Alexandrescu.

Ministrul Culturii susţine că intențiile pe care le-a declarat încă de la începutul mandatului său „au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură”, bazându-se „pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens”.

„Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică. De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere. Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementărilor și efervescența scenei vii a artelor m-a determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape”, spune Alexandrescu, potrivit agerpres.ro.

Ministrul face și o serie de precizări privind comisiile de concurs pe care le-a numit: „Este prima dată în România când în comisia de concurs pentru poziția de manager al Muzeului Național de Artă al României a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Națională a României un expert de la Biblioteca Națională a Franței. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări cât și la concursuri pentru poziții de manageri participă public”.

Amintim că președintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, i-a cerut luni ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, să își dea demisia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *