Skip to content
Politică

Ministrul Culturii trage semnalul de alarmă: „Să obţinem un fond naţional de salvare…”

Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii a vorbit, marti seară, la postul Realitatea TV despre starea clădirilor de patrimoniu care prezintă risc seismic şi în care îşi desfăşoară activitatea numeroase instituţii de cultură din Bucureşti, precum teatre, săli de spectacole, cinema-uri.

Dupa Teatrul Nottara, Teatrul Foarte Mic a fost închis din cauza faptului că ambele clădiri au bulină roşie şi reprezintă adevărate pericole la adresa cetăţenilor. Noul ministru al Culturii a exprimat că ministerul pe care îl conduce se va implica în rezolvarea acestor probleme pentru a asigura siguranţa cetăţenilor care vin să asiste la diferite evenimente de cultură:

„Ministrul Culturii este prietenul artistilor, actorilor si doreste din toata inima sa se implice in aceatsa atcivitate, În primul rând, activitatea teatrului Nottara nu mai putea continua în spaiul din bd. Magheru nr.20. Toti am acuzat cazul tragediei din clubul Colectiv, faptul ca o societatea comerciala a atras niste spectatori într-o capcană. Aceeasi atitudine ar trebui sa avem daca institutiile publice ar atrage publicul spectator în nişte sicrie. Aceste locuri sunt în clasa de risc seismic 1.  În aceste locuri spectatorii erau invitati sa paseasca si sa-şi petreacă timpul liber. Dacă era improbabil ca locul sa cada intr-o anumita seara peste publicul si actorii acolo. (…) Noi nu putem sa continuam o astfel de activitate, ar inseamna sa ne raspundem o actiune criminala.”, a declarat Alexandrescu.

Totodată, Vlad Alexandrescu a explicat ce se va face în cazul situaţiei teatrului Nottara care va fi mutat într-un nou sediu, decizie ce va fi luată imediat ce se va stabili un nou primar al Capitalei, după ce Ştefănel Dan Marin a fost demis: „Suntem foarte preocupati de faptul ca teatrul Nottara nu isi mai poate desfasura activitatea in sediul din Magheru. La nivelul guvernului si al primului ministru Dacian Ciolos am decis sa facem o intalnire cu responsabiliii teatrului Nottara si cu reprezentantii Primăriei Capitalei. Aceasta intalnire ar fi trebuit sa aiba loc la guvern, insa la primarie am vazut ca nu prea mai avem cu cine. A fost retras Stefanel Marin. In aceasta situatie propunem sa avem aceasta intalnire la Palatul Victoria indata ce avem o propunere. Sa ne dea un primar care sa fie in masura de a rezolva aceasta problema. E inimaginabil ca unul din teatrele principale din Bucuresti sa nu-şi poata desfasura activitatea.”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii a precizat care sunt priorităţile ministerului: „Printre prioritatile Ministerului Culturii este demararea unui program pentru consolidarea unor cladiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat in acre functioneaza unitati de cultura sbordonate Ministeurlui Culturii sau Primariilor. Pentru acest program ar trebui sa obtinem un fond national de salvare a institutiilor de cultura (…) sa se treaca imediat la un program de consolidare si de amenajare a spatiului lor. Avem cinema Patria, mai exista si cinemaul Studio. Mai sunt si alte sali de cinema si alte teatre carese vor inchide. Ministerul Culturii nu poate sta pasiv.” a punctat ministrul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *