Skip to content
Politică

Ministrul de Externe a felicitat Guvernul belgian pentru succesul în lupta contra terorismului

" "

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, luni, la Bruxelles, o întrevedere cu ministrul belgian al Afacerilor Externe şi Europene, vicepremierul Didier Reynders, prilej cu care a felicitat Guvernul acestui stat pentru succesul înregistrat în aceste zile în lupta împotriva terorismului, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit unui comunicat, cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru „substanţa dialogului politic bilateral” şi au avut o rundă de discuţii privind stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale pe toate palierele.

" "
" "

După cum precizează MAE, Comănescu şi Reynders au subliniat angajamentul comun pentru dinamizarea relaţiilor economice sub toate aspectele: stimularea investiţiilor reciproce, identificarea şi demararea unor proiecte concrete, intensificarea schimburilor comerciale care au depăşit deja pragul de 2 miliarde de euro, extinderea ariei de cooperare la domenii mai puţin explorate în prezent.

„Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii consistent asupra temelor de actualitate ale agendei europene, precum aprofundarea integrării europene, migraţia, spaţiul Schengen, zona Euro, combaterea terorismului. Ministrul Lazăr Comănescu a felicitat Guvernul federal belgian pentru succesul înregistrat în aceste zile în lupta împotriva terorismului”, se mai arată în comunicatul MAE.

Pe de altă parte, menţionează sursa amintită, o temă de discuţie a constituit-o şi problematica vecinătăţii estice, în special situaţia din Republica Moldova, Ucraina, relaţiile UE cu Federaţia Rusă şi acordul recent UE – Turcia.

„Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat angajamentul solid şi constant acordat de România aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi susţinerea eforturilor acesteia în vederea redemarării agendei de reforme, subliniind, în acest context, necesitatea unei politici unitare şi ferme a Uniunii Europene în vecinătatea estică”, arată MAE.

Ambele părţi au reafirmat interesul pentru continuarea proceselor de integrare europeană, context în care Lazăr Comănescu a subliniat progresele pe care România le-a înregistrat în domeniul economic în ultimii ani, „care îndeplinesc criteriile europene în materie”, şi a subliniat contribuţia pe care ţara noastră o aduce deja la funcţionarea spaţiului Schengen.

„Cu referire la migraţie, cei doi miniştri au arătat că prioritatea rămâne punerea în aplicare a măsurilor agreate la nivelul Uniunii şi consolidarea cooperării cu partenerii externi şi au evocat importanţa unei soluţii durabile prin combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migrator. Consultările au inclus şi subiecte de pe agenda internaţională, cu accent pe situaţia de securitate din vecinătatea sudică şi estică a UE”, punctează sursa citată.

În marja vizitei efectuate în Belgia, ministrul Lazăr Comănescu a avut şi o întrevedere cu funcţionarii români din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), adaugă MAE, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *