Skip to content
Politică

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va participa, luni la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Externe

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va participa luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE (Consiliul Afaceri Externe – CAE), care se va desfăşura la Luxemburg. Principalele subiecte de pe agenda reuniunii vor fi relaţiile Uniunii Europene cu statele din regiunea Golfului, precum şi perspectivele Parteneriatului Estic (PaE), inclusiv din perspectiva rezultatelor Summitului PaE care va avea loc în luna decembrie, mai arată comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, în cadrul unui dejun de lucru, vor fi discutate evoluţiile recente din Etiopia şi Nicaragua. Totodată, la capitolul „Aspecte curente”, vor fi abordate subiecte de interes precum situaţia din Afganistan, Tunisia, Balcanii de Vest, diplomaţia climatică, dosarul cipriot, situaţia din Belarus şi Mali.

În marja reuniunii, miniştrii de externe europeni vor participa la un mic dejun de lucru cu ministrul de externe libian, Nayla El-Mangoush.

În cadrul discuţiei privind regiunea Golfului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se va pronunţa pentru o acţiune conjugată a UE pentru sporirea interacţiunii cu partenerii din Golf şi cu ceilalţi actori regionali şi internaţionali, în vederea menţinerii stabilităţii şi securităţii, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea traficului maritim în regiune”, mai indică sursa citată.

Conform sursei amintite, la CAE, miniştrii europeni de externe vor avea şi un prim schimb de opinii cu privire la viitorul Summit al PaE, care va avea loc la 15 decembrie 2021.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa strategică a reuniunii, în cadrul căreia vor avea loc discuţii aprofundate cu privire la viziunea de dezvoltare post-2020 a PaE şi provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică, în contextul pandemiei şi al situaţiei de securitate din regiune.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va arăta importanţa susţinerii perspectivei europene a partenerilor, cu luarea în considerare a voinţei exprimate de cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) pentru o cooperare avansată cu UE, fără a afecta caracterul incluziv al Parteneriatului Estic.

În contextul existenţei unor conflicte prelungite pe teritoriul a cinci din şase state partenere, va sublinia sprijinul ţării noastre pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în domeniul securitar cu aceşti parteneri.

În cadrul dejunului de lucru pe tema situaţiei din Etiopia, ministrul Bogdan Aurescu va exprima îngrijorarea României faţă de deteriorarea situaţiei umanitare şi decizia autorităţilor etiopiene de a expulza şapte membri ai personalului ONU din această ţară.

Totodată, va exprima sprijinul pentru declaraţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în numele UE, prin care se solicită autorităţilor etiopiene revenirea asupra deciziei, precum şi pentru impunerea de sancţiuni UE în conexiune cu situaţia din regiunea Tigray, care să nu afecteze populaţia civilă.

Discuţia privind situaţia din Nicaragua va avea loc pe fondul deteriorării rapide a situaţiei politice interne, înaintea alegerilor din 7 noiembrie, precum şi al efectelor pandemiei de COVID-19. În acest context, miniştrii europeni vor analiza modul în care UE se va raporta la aceste evoluţii şi propunerile de acţiune din partea UE, în coordonare cu actori like-minded, pentru a contribui la prevenirea deteriorării suplimentare a situaţiei din această ţară”, mai arată comunicatul de presă al MAE.

La micul dejun de lucru cu ministrul de externe libian, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijin pentru procesul politic derulat sub egida ONU, asumat de Libia, precum şi pentru punerea în aplicare a Concluziilor celor două Conferinţe de la Berlin privind Libia (din ianuarie 2020 şi iunie 2021), mai indică sursa amintită.

„Va încuraja autorităţile libiene să organizeze alegerile generale, ca pas esenţial pentru stabilizarea ţării şi va sublinia importanţa ca întreaga comunitate internaţională să sprijine respectarea embargoului asupra armelor şi iniţiativele libiene privind retragerea mercenarilor şi forţelor străine de pe teritoriul Libiei”, conchide MAE, în documentul de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *