Skip to content
Republica Moldova

Ministrul de externe de la Chișinău, discuție cu Mircea Geoană (NATO): Neutralitatea R. Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru

Facebook

Republica Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă, a declarat ministrul de externe de la Chișinău, Nicu Popescu, care a discutat luni la telefon cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Convorbirea telefonică, spune ministrul Nicu Popescu, a vizat situația securității în contextul ultimelor evoluții din regiune. „Avem nevoie de o regiune stabilă, prin urmare am subliniat că Republica Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă.

În cazul dialogului Alianței cu Federația Rusă care trebuie să fie transparent, țara noastră se pronunță pentru discuții cuprinzătoare și incluzive referitoare la consolidarea securității europene, luându-se în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate, inclusiv ale noastre”, a scris Nicu Popescu, luni, pe Facebook.

Oficialul guvernului de la Chișinău a menționat că dialogul cu NATO „se desfășoară în cadrul setat pe principiul constituțional de neutralitate”. „Dialogul Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare și nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naționale. Doar poporul poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a securității și doar noi, pe interior putem alege soluțiile necesare în conformitate cu voința poporului”, a adăugat Nicu Popescu.

În convorbirea cu Mircea Geoană, el a reiterat că „neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse” de pe teritoriul național. „În convorbire cu înaltul oficial am reiterat că neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

Am apreciat consultarea poziției țării noastre în legătură cu situația regională și reconfirmarea angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, precum și sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, a conchis Nicu Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *