Skip to content
Politică

Ministrul de Externe din Ungaria îl pune la colț pe Tudose: Complet innaceptabil!

tribuna.ro

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a oferit o reacție dură referitoare la recentele remarci al premierului român Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari.

Mai exact, potrivit oficialului, aceste remarci sunt „complet inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu secolul al XXI-lea”.

" "

”În interesul comunităţilor etnicilor maghiari din România, guvernul ungar a încercat dintotdeauna să construiască relaţii bilaterale ungaro-române bazate pe încrederea reciprocă, a subliniat Szijjarto într-o conferinţă de presă. Acest lucru a fost întâmpinat cu diferite grade de reciprocitate de diferitele guverne din România”, a menţionat el, potrivit Antena3.ro

Nu încape nicio îndoială că recentele remarci ale premierului român implicând „practic ameninţarea cu execuţia a unei comunităţi etnice şi a reprezentanţilor săi sunt complet inacceptabile”, iar guvernul şi premierul român trebuie „indiscutabil” să se ocupe imediat de rezolvarea acestei situaţii, a insistat ministrul de externe ungar.

Întrebat dacă guvernul ungar consideră justificată o dezbatere cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari în contextul în care guvernul român se opune autonomiei, Peter Szijjarto a afirmat că o astfel de dezbatere este legitimă, argumentând că aceasta a fost iniţiată cu respectarea legislaţiei partidelor politice din România. Este o dezbatere care poate avea loc într-un mod civilizat, a punctat ministrul ungar.

Întrebat care ar putea fi consecinţele economice pentru România dacă premierul român nu prezintă scuze pentru remarcile sale, Szijjarto a indicat că aşteaptă reacţiile liderilor politici din România şi a precizat că se află în dialog constant cu formaţiunea etnicilor maghiari UDMR în legătură cu acest subiect, subliniind totodată că, „în pofida tuturor fluctuaţiilor din cooperarea politică ungaro-română” din ultima vreme, relaţiile economice şi comerciale bilaterale sunt în creştere. „Sperăm că astfel de remarci necivilizate nu vor crea niciun fel de probleme în viaţa de fiecare zi”, a spus Szijjarto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *