Skip to content
" "
Politică

Ministrul de Externe, întâlnire cu omologii din UE. Despre ce au discutat

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, în perioada 5-6 februarie 2016, la reuniunea informală (tip Gymnich) a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care a avut loc la Amsterdam.

Agenda reuniunii a cuprins următoarele subiecte: Strategia globală a UE privind politica externă şi de securitate, Iranul – din perspectiva evoluţiilor şi implicaţiilor regionale după anunţarea Implementation Day la 16 ianuarie 2016, şi migraţia, conform unui comunicat remis, sâmbătă, PSnews.ro.

" "

În discuţiile consacrate Strategiei globale a UE privind politica externă şi de securitate, care au avut loc cu participarea miniştrilor apărării din statele membre, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat necesitatea ca această nouă Strategie să reflecte interesele vitale ale Uniunii, într-o abordare echilibrată faţă de cele două vecinătăți, Estică şi Sudică. A evidenţiat, totodată, importanţa  consolidării coordonării UE-NATO, astfel încât Uniunea să poată răspundă coerent şi eficient la provocările de securitate ce provin din cele două vecinătăţi.

Miniștrii europeni au exprimat sprijin pentru adoptarea de către UE şi comunitatea internaţională de măsuri de stimulare a părţii iraniene în a menţine o atitudine cooperantă şi în dosare precum rachetele balistice şi drepturile omului. UE va trebui, în acelaşi timp, să încurajeze o abordare constructivă din partea autorităţilor de la Teheran, în scopul identificării de soluţii pentru crizele din regiunea Orientului Mijlociu.

Dezbaterile ministeriale informale dedicate migraţiei s-au desfăşurat în prezenţa preşedintelui Comitetului pentru politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok şi a miniştrilor afacerilor externe din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Ministrul Lazăr Comănescu a susţinut necesitatea continuării sprijinului UE pentru aceste state şi a realizării de acţiuni comune în vederea prevenirii traversării ilegale a frontierelor, precum şi a combaterii traficului cu migranţi. A insistat totodată asupra importanței consolidării securității frontierelor externe ale UE și a cooperării cu statele de origine și tranzit pentru găsirea de soluții durabile la fenomenul migrației prin abordarea cauzelor de fond ale acestuia.

În marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere bilaterală cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene. În cadrul discuţiilor, au fost abordate subiecte de actualitate pe agenda europeană şi internaţională, cu accent pe vecinătatea estică a Uniunii şi evoluţiile din Republica Moldova.

Demnitarul de la Bucureşti a subliniat importanţa strategică a menţinerii interesului şi a implicării crescute a UE în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii în regiune. A solicitat sprijinul UE în încurajarea eforturilor Republica Moldova pentru stabilizarea situaţiei interne şi continuarea reformelor pro-europene. A reiterat susţinerea politică fermă a României şi disponibilitatea de a acorda sprijin şi asistenţă Republica Moldova, în baza respectării angajamentelor acesteia de a întreprinde reformele aşteptate de cetăţeni.

Ministrul Lazăr Comănescu a abordat şi tema prezenței românești în Serviciul European de Acţiune Externă.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *