Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa, luni, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE). De asemenea, oficfialul român va lua parte la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE). Ambele întruniri vor avea loc la Bruxelles.
”Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, va participa luni, 11 decembrie 2023 la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniştrii de externe din statele membre UE şi omologii din statele partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina”, anunţă Ministerul de Externe.
Potrivit oficialilor instituţiei, reuniunea va oferi oportunitatea unui schimb de opinii pe tema adaptării PaE, pentru valorificarea deplină a potenţialului acestui format, relevant pentru consolidarea rezilienţei statelor din Vecinătatea Estică a UE.
”De asemenea, dezbaterile au loc în contextul recomandării Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina, respectiv de acordare a statutului de stat candidat pentru Georgia”, a mai transmis MAE.
De asemenea, instituţia anunţă că, tot luni, Luminiţa Odobescu va participa la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc tot la Bruxelles.
”Agenda reuniunii va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Israel şi din Fâşia Gaza, respectiv regiunea Sahel. În marja reuniunii CAE, vor avea loc un mic-dejun informal cu ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, precum şi o reuniune informală cu reprezentanta opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia. De asemenea, în continuarea reuniunii CAE va avea loc şi reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic”, a mai transmis MAE.
Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit MAE, miniştrii vor avea un schimb de opinii cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, care va informa asupra evoluţiilor recente din teren. Totodată, miniştrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.
”Referitor la situaţia din Israel şi din Fâşia Gaza, oficialii europeni vor aborda ultimele evoluţii de securitate şi vor avea un schimb de opinii privind posibile măsuri ale UE în actualul context, vizând evitarea escaladării conflictului. În ceea ce priveşte regiunea Sahel, schimbul de opinii va avea loc în continuarea discuţiei de la Consiliul European din octombrie 2023 şi se va urmări identificarea modalităţilor de adaptare a acţiunii şi instrumentelor UE la evoluţiile din regiune, inclusiv în ceea ce priveşte angajamentele pe linie de Politică Externă şi de Securitate Comună (PSAC)”, mai arată MAE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News