Ministrul de Externe: „Nu avem semnale la acest moment că există riscuri la adresa României”

Luminiţa Odobescu
Sursă foto: Facebook

Ministrul de Externe Luminița Odobescu afirmă, joi, într-un interviu la RFI, că nu există riscuri de securitate la adresa României. Există îngrijorări după ce, zilele trecute, Rusia a atacat porturile ucrainene de la Dunăre, unele aflate la doar 20 de kilometri de granițele României.

„Este foarte important să subliniez faptul că nu avem semnale la acest moment că există riscuri la adresa României. Evident, avem un conflict major în vecinătatea noastră și are implicații directe asupra întregii regiuni, dar România la acest moment beneficiază de garanții solide de securitate, ca membru al NATO și al Uniunii Europene”.

Luminița Odobescu spune, la o zi după Consiliul NATO-Ucraina, că alianța va întări măsurile de descurajare și supraveghere în Marea Neagră.

„Aliații au condamnat ferm, împreună cu Ucraina, atât decizia unilaterală (a Rusiei de a ieși din acordul privind cerealele-n.r.), cât și atacurile recente ale Rusiei. Ceea ce vreau să subliniez este că inclusiv România în această reuniune a prezentat și a informat despre situația de securitate și a condamnat ferm atacurile Rusiei, iar NATO a decis să sporească vigilența și să suplimenteze măsurile de descurajare și de supraveghere în regiunea Mării Negre. Practic, vorbim aici de consolidarea măsurilor de supraveghere și de recunoaștere, inclusiv cele privind patrularea maritimă”.

NATO, cu ochii pe mișcările Rusiei

NATO a condamnat miercuri atitudinea ”periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră şi tentativele sale de a bloca exporturile de cereale ucrainene, în finalul unei reuniuni de urgenţă cu Kievul, conform AFP.

„Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele şi tentativele sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de persoane din lume”, indică un comunicat al NATO.

Alianța condamnă, de asemenea, „recentele atacuri cu rachetă ale Rusiei ce au vizat Odessa, Mihailov şi alte oraşe port (din Ucraina), inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei contra unor structuri de depozitare a cerealelor la Reni”, port foarte apropiat de frontiera României, se arată în document.

O nouă „zonă de avertizare” maritimă creată de Rusia cuprinde apele din zona exclusivă a Bulgariei, membră a NATO, ceea ce „generează noi riscuri de neînţelegeri şi escaladă”, atenţionează alianţa celor 31 de state.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate a acţiunilor sale periculoase şi escaladei în regiunea Mării Negre”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Autor: Simona-Maria Chirciu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: