Ministrul Luminiţa Odobescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Sursă foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu va participa luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Luxemburg, discuţiile vizând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri.

Potrivit Ministerului de Externe, agenda reuniunii include discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, evoluţiile din Georgia şi din regiunea Marilor Lacuri. De asemenea, miniştrii de externe europeni vor avea şi un schimb de opinii informal cu omologii din Balcanii de Vest, în cadrul unui dejun de lucru.

”Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei se vor concentra pe evoluţiile recente din teren şi sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar. De asemenea, vor fi discutate noi măsuri restrictive la adresa Rusiei şi Belarusului, stadiul angajamentelor de securitate UE-Ucraina şi evaluarea Summit-ului pentru Pacea în Ucraina (Elveţia, 15-16 iunie 2024). Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, vor continua discuţiile privind perspectiva relansării procesului politic pentru o pace durabilă şi cuprinzătoare în regiune şi modalităţile prin care UE poate contribui la aceasta”, precizează MAE.

În cadrul unui dejun informal cu partenerii din Balcanii de Vest, va avea loc un schimb de opinii privind impactul contextului geopolitic şi de securitate actual asupra regiunii, cu accent pe creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride, evitarea eludării sancţiunilor UE la adresa Rusiei, precum şi importanţa cooperării şi a relaţiilor de bună vecinătate în regiune.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: