Skip to content
Politică

Ministrul de Externe pune piciorul în prag. Ce vrea să interzică

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pune piciorul în prag. Ce activităţi vrea să interzică demnitarul de la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei române a participat, miercuri, la New York, la Conferinţa dedicată facilitării intrării în vigoare a Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty – CTBT). Evenimentul a avut loc în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, potrivit unui comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro.

" "

La conferință, Bogdan Aurescu a iterat sprijinul ferm al României pentru intrarea în vigoare a CTBT.

„Intrarea în vigoare fără întârziere a Tratatului va fi un pas important în direcția creării unei lumi mai sigure. Acesta rămâne un obiectiv prioritar în domeniul dezarmării şi neproliferării nucleare, pe care vom continua să-l susţinem pe deplin”, a subliniat ministrul român.

Totodată, el a evidenţiat colaborarea foarte bună între diverse instituţii din ţara noastră şi Comisia Pregătitoare a Organizației Tratatului (CTBTO), inclusiv în contextul activității staţiei de urmărire seismică de la Cheia – Muntele Roşu, inclusă în Sistemul Internaţional de Monitorizare al CTBT.

Conferinţa de la New York s-a finalizat prin adoptarea unei Declaraţii finale privind măsurile de promovare a intrării în vigoare a CTBT.

În marja reuniunii, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu Lassina Zerbo, secretar executiv al CTBTO. Acesta a apreciat în mod deosebit contribuția României la efortul de intrare în vigoare a Tratatului şi la operaționalizarea organizației, cei doi oficiali discutând proiecte comune viitoare. Zerbo a acceptat invitația lui Aurescu de a face o vizită în România.

Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat la 10 septembrie 1996. Documentul prevede obligaţia statelor-părţi de a nu testa arme nucleare şi de a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acţiuni pe teritoriul lor.

CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedă instalaţii nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 a Tratatului. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care şi România. Până în acest moment, Tratatul (care are 183 de state semnatare) a fost ratificat de 164 de state, dintre care 36 incluse în Anexa 2.

România a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 4 octombrie 1999.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *