Ministrul de Externe: România susține inițiativa șefei diplomației UE de a oferi sprijin militar Ucrainei

Sursa foto: MAE

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu a participat luni la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, la Luxemburg, unde s-a discutat, printre alte teme, despre războiul din Ucraina. Oficialul român a transmis că România susține iniţiativa Înaltei Reprezentante pentru afaceri a Comisiei Europene, Kaja Kallas, de a oferi sprijin militar Ucrainei pentru a se apăra în fața invaziei Rusiei.

Miniştrii au avut discuţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Siria, relaţiile UE-Africa, precum şi Balcanii de Vest, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

România sprijină acordarea de ajutor militar Ucrainei

Legat de războiul din Ucraina, ministrul român de externe „a reiterat sprijinul ferm pentru o pace justă şi durabilă, susţinută de garanţii de securitate solide, cu sprijinul SUA şi cu implicarea statelor europene”, potrivit unui comunicat MAE.

Totodată, Emi Hurezeanu „a subliniat necesitatea continuării şi consolidării sprijinului multidimensional pentru Ucraina, exprimând susţinere pentru iniţiativa Înaltului Reprezentant Kallas de sprijin militar pentru Ucraina”.

Şeful diplomaţiei române a cerut atât continuarea presiunii asupra Rusiei prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni, cât şi consolidarea regimului de sancţiuni privind acţiunile hibride ale Rusiei.

De asemenea, Hurezeanu „a reiterat sprijinul pentru avansarea negocierilor de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE în timpul Preşedinţiei poloneze a Consiliului UE”, potrivit sursei citate.

Situaţia din Orientul Mijlociu

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu „a exprimat îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi a subliniat importanţa continuării negocierilor în vederea implementării integrale a acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza. A menţionat, de asemenea, rolul important al României în operaţiunile de evacuare medicală din Gaza, în cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă a UE, şi tratarea în spitalele româneşti a unor pacienţi pediatrici palestinieni”.

Ministrul a reiterat susţinerea pentru soluţia celor două state, „ca singură opţiune durabilă pentru rezolvarea conflictului şi a salutat iniţiativa arabă cu privire la reconstrucţia în Fâşia Gaza şi identificarea unei soluţii de securitate regionale”.

Relaţiile UE – Africa

Discuţia privind relaţiile UE – Africa a avut loc în pregătirea reuniunii ministeriale Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care se va desfăşura la Bruxelles, la 21 mai 2025.

Miniştrii de externe au evidenţiat importanţa parteneriatului UE – Africa, apreciind că viitoarea reuniune ministerială va oferi oportunitatea ca, în actualul context politic, UE să fie percepută drept un partener de încredere şi predictibil.

Totodată, va fi un bun prilej pentru reafirmarea angajamentului comun pentru multilateralism şi ordinea internaţională bază pe reguli, Carta ONU şi principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: