Ministrul de Externe: Trupele ruse fac rău intenţionat civililor ucraineni

Luminiţa Odobescu
Sursă foto: Facebook / Luminița Odobescu

Trupele ruse fac rău intenţionat civililor ucraineni şi vizează infrastructura critică a exportului de cereale, a transmis, miercuri, pe Twitter, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

Ea a calificat aceste acţiuni drept crime de război.

Mesajul a fost transmis în contextul celor mai recente atacuri asupra portului ucrainean Ismail, care este un punct esenţial în transportul de cereale.

„Sunt îngrozită de atacurile continue ale Rusiei asupra portului Ismail. Constant, trupele ruse fac rău în mod intenţionat civililor ucraineni şi vizează infrastructura critică a exportului de cereale. Acestea sunt crime de război. România şi comunitatea internaţională îi vor trage la răspundere în justiţie pe toţi cei vinovaţi”, a arătat şefa diplomaţiei române, pe platforma de socializare.

Bombardamentele ruse repetate asupra porturilor maritime şi fluviale ucrainene au distrus 270.000 de tone de cereale într-o lună, a declarat, miercuri, ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov, potrivit AFP.

Aceste bombardamente ruse de amploare – în număr de opt, potrivit ministrului – au început după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord ce permitea Ucrainei să îşi exporte producţia agricolă, esenţială pentru securitatea alimentară mondială.

În timpul nopţii, armata rusă a întreprins un nou bombardament împotriva portului Ismail situat la Dunăre. „13.000 de tone de cereale au fost distruse” în acest nou atac, a deplâns Kubrakov.

„Mai multe terminale cerealiere şi depozite private au fost distruse, precum şi infrastructuri pentru transportul de marfă”, a detaliat ministrul.

Marţi, Rusia a afirmat că a „distrus” două nave militare ucrainene în Marea Neagră, în cele mai recente ciocniri maritime după ce Moscova s-a retras, la mijlocul lui iulie, din acordul privind exportul de cereale ucrainene.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: