Ministrul de Finanțe al Marii Britanii sugerează creșteri salariale peste inflație pentru sectorul public

Sursă foto: Freepik

Noul ministru al Finanțelor din Marea Britanie, Rachel Reeves, a declarat că va lua în considerare acordarea de majorări salariale peste inflație pentru aproape 2 milioane de angajați guvernamentali, la sfârșitul acestei luni, pentru a evita declanșarea unor greve paralizante în sectorul public, transmite Reuters.

Două organisme de evaluare a salariilor care consiliază guvernul au recomandat o creștere a salariilor cu 5,5% pentru 460.000 de profesori și 1,4 milioane de angajați din Serviciul Național de Sănătate de stat, potrivit presei.

Întrebată dacă guvernul va aproba aceste creșteri salariale, Reeves a spus că îi apreciază pe lucrătorii din serviciul public și a avertizat că există un cost” pentru bătăliile lungi cu sindicatele care au subminat eforturile ultimului guvern de a îmbunătăți serviciile publice, scrie News.ro.

”Apreciez cu adevărat lucrătorii din serviciul public, din școlile noastre, din spitalele noastre, și din poliție. Există un cost pentru nerezolvare, un cost pentru acțiuni sindicale ulterioare și un cost în ceea ce privește dificultatea cu care ne confruntăm cu recrutarea”, a declarat Reeves pentru BBC.

Partidul Laburist a câștigat o majoritate majoră la alegerile generale de la începutul acestei luni, promițând un deceniu de ”reînnoire națională” după 14 ani de guverne conduse de conservatori.

În perioada premergătoare alegerilor, laburiștii au exclus majorări ale cotelor impozitului pe venit, impozitului pe profit și taxei pe valoarea adăugată, lăsând puțin loc pentru creșterea cheltuielilor.

Costul estimat al creșterilor salariale de 5,5% pentru profesori și anumiți angajați ai Serviciului Național de Sănătate ar putea fi de aproximativ 3 miliarde de lire sterline, potrivit Institutului de Studii Fiscale.

Inflația în Marea Britanie este în prezent de aproximativ 2%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: