Ministrul de Finanțe elvețian mustră SUA și Europa pentru nivelul datoriilor: o bombă cu ceas

Sursa foto:freepik

Nivelul datoriei din Statele Unite și Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internațională și pentru Elveția, a declarat ministrul elvețian de Finanțe Karin Keller-Sutter într-un interviu publicat sâmbătă, citat de Reuters.

Într-un interviu acordat cotidianului elvețian Blick, Keller-Sutter a lăudat finanțele ”disciplinate” ale Elveției, despre care a spus că au permis țării să facă față provocărilor economice generate de pandemia de COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit News.ro.

În schimb, alte țări sunt ”atât de îndatorate încât nu mai sunt capabile să acționeze”, a spus ea, dând Franța drept exemplu.

„Sau uitați-vă la America. Este o bombă cu ceas. Mini-crash-ul de pe burse de la începutul lunii august a fost o lovitură de avertisment”, a spus ministrul citat.

Ea a adăugat că „a fost o expresie a temerii investitorilor de o recesiune. Nivelurile datoriilor din SUA și Europa reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară internațională și un risc pentru Elveția.

Keller-Sutter a discutat, de asemenea, o propunere guvernamentală de a face banca elvețiană UBS să dețină mai mult capital în urma achiziției fostei rivale Credit Suisse, după prăbușirea acesteia anul trecut.

Ea a apărat cerințele suplimentare de capital necesare pentru a proteja Elveția de o nouă criză bancară.

CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a criticat propunerea și Keller-Sutter a fost întrebată dacă a luat legătura cu el în acest sens, spunând: „Nu, nu am mai fost în contact cu el. Acesta este acum un proces politic normal.”

Ziarul a întrebat, de asemenea, ce părere are despre speculațiile conform cărora UBS și-ar putea muta sediul în străinătate dacă consideră că condițiile din Elveția nu mai sunt potrivite pentru asta.

”Consiliul Federal (cabinetul) consideră că este bine pentru economie să aibă o mare bancă elvețiană. Dar banca trebuie să decidă singură cum vrea să se poziționeze”. UBS a spus în repetate rânduri că este dedicată Elveției.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: