Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea: E nevoie de resurse în cadrul programelor naţionale şi europene gestionate

Sursa foto: Adrian Veștea/Facebook
Sursa foto: Adrian Veștea/Facebook

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum că este necesară asumarea angajamentului politic de a implementa, la nivel central şi local, practici de dezvoltare rezilientă prin alocarea de resurse consistente în cadrul programelor naţionale şi europene gestionate. La nivelul Uniunii Europeane, Mecanismul de redresare şi rezilienţă oferă statelor membre o oportunitate extraordinară de a-şi consolida capacitatea de adaptare la situaţii de criză şi gradul de pregătire şi de a construi infrastructuri pe principii de adaptabilitate, robusteţe şi flexibilitate în acord cu priorităţile europene de dezvoltare, a mai spus ministrul.

”Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani ne-au arătat importanţa rezilienţei în procesul de dezvoltare a statelor noastre. Pandemia de Covid şi conflictul geopolitic din vecinătatea noastră ne-au făcut să înţelegem cât de fragilă poate fi dezvoltarea, Europa fiind expusă la o inversare a tendinţei de creştere şi o uşoară depreciere a standardului de viaţă. Ca urmare a acestor şocuri, devine esenţial ca în toate sectoarele prioritare dezvoltarea să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă în faţa eventualelor crize, indiferent de natura lor”, a transmis ministrul Dezvoltării.

Adrian Veştea a arătat că ”pentru a răspunde acestei exigenţe, este necesară asumarea angajamentului politic de a implementa, la nivel central şi local, practici de dezvoltare rezilientă prin alocarea de resurse consistente în cadrul programelor naţionale şi europene gestionate”.

”În acest scop, ar trebui extinsă integrarea principiilor rezilienţei în cadrul strategiilor de dezvoltare la nivel naţional sau sectorial ca o condiţie esenţială a procesului de creştere, ţinând cont că investiţiile în rezilienţă sunt investiţii pentru o dezvoltare durabilă. La nivelul Uniunii Europeane, Mecanismul de redresare şi rezilienţă oferă statelor membre o oportunitate extraordinară de a-şi consolida capacitatea de adaptare la situaţii de criză şi gradul de pregătire şi de a construi infrastructuri pe principii de adaptabilitate, robusteţe şi flexibilitate în acord cu priorităţile europene de dezvoltare”, a subliniat ministrul.

Citește mai mult AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: