Skip to content
Societate

Ministrul Dezvoltării vorbește despre o „castă” în rândul experţilor pe securitate la incendiu

Facebook Guvernul României

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, a precizat, miercuri, la Digi 24, că nu sunt suficienți experți tehnici în construcții și protecție la incendii care să verifice proiectele de construcție.

El a spus că din numărul total al experților tehnici, 572, peste 51% au peste 70 de ani.

Este o problemă pe care o s-o rezolvăm. Avem în total 572 de experți tehnici pe diverse domenii, din care doar 41 pe securitatea la incendiu.

Peste 51% din acești 572 de experți au vârsta de peste 70 de ani și încă 22% sunt cu vârsta între 60 și 70 de ani. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că examene de intrare în acest corp al experților nu prea s-au organizat.

De exemplu, pe securitatea la incendiu în 2018 s-a organizat ultima dată. Organizarea acestui examen a fost mult mult mult deficitară, ca să mă exprim foarte reținut. Comisia de examinare a candidaților la acest statut de expert era formată din experții care sunt astăzi. Vom reface această procedură complet. S-a ajuns la o castă închisă în care numai noi 41 suntem. Dacă am 41 de experți în 24 de județe, n-am niciun expert.

Pe partea de construcții, toți primarii și autoritățile locale se plâng de acest lucru. Stau investițiile pentru că nu pot fi expertizate, că nu avem oameni specialiști în acest domeniu.

Vom face un regulament și o procedură transparentă în care ne obligăm să facem examenele de cel puțin două ori pe an, anul acesta până la sfârșitul lunii iulie, ca să respectăm niște termene de transparență – 45 de zile înainte de examen, cu bibliografie pusă pe site, cu posibilitatea de a cunoaște toată lumea cine dorește să se pregătească pentru un asemenea examen.

Anul acesta ne axăm foarte mult pe securitatea la incendiu, pentru că aici este o nevoie extraordinar de mare.

Dacă s-ar perpetua așa, am ajunge la un moment dat pe anumite domenii să nu mai avem deloc experți”, a declarat Attila Cseke la Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *