Skip to content
Politică

Ministrul Dialogului Social vrea să pună capăt secretomaniei ONG-urilor

pressone.ro

Ministrul PSD al Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, vrea să pună capăt secretomaniei de la nivelul organizațiilor non-guvernamentale (ONG-urilor).

România are aproximativ 90.000 de ONG-uri, însă doar 10.000 oferă expertiză sau lucrează cu beneficiari, a declarat Gabriel Petrea, într-un interviu publicat vineri de Agerpres. Guvernantul a precizat că la aceste organizații ar trebui să existe aceeași transparență ca în cazul politicienilor.

Petrea a vorbit despre controlul solicitat de către președintele PSD, Liviu Dragnea, la ONG-urile care primesc bani de la stat, ministrul arătând că se analizează oportunitatea modificării legislației privind asociațiile și fundațiile.

Demnitarul a abordat și modificarea Legii dialogului social, pledând pentru revenirea „la starea de dinainte de 2011”, când contractele colective de muncă erau încheiate la nivel de ramură.

De asemenea, Gabriel Petrea a adus în discuție nivelul de transparență din ministere și din consiliile de administrație ale companiilor de stat, dar și despre faptul că „s-a greșit” și „s-a comunicat foarte prost” în cazul Ordonanței 13.

„Avem o societate civilă reprezentată de ONG-uri și partenerii sociali, așa cum îi definește legea, reprezentați de patronate și sindicate. Noi, practic, suntem intermediarii între toți acești parteneri și Guvern. Nu este o muncă dificilă, dar este o muncă ce necesită foarte mult timp, de a sta la discuții și a prelua probleme. Mai ales că, spre deosebire de confederațiile sindicale și patronale, care sunt organizate într-o structură federativă, pe partea de ONG-uri avem aproape 90.000 de structuri care nu sunt organizate în structuri federative reprezentative și atunci fiecare vine cu o serie de probleme și pe fiecare dintre aceștia trebuie să-i asculți, să le preiei problemele și să le transmiți mai departe. Necesită foarte mult timp”, a afirmat Petrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *