Skip to content
Politică

Ministrul Drulă pică testul asumării în cazul scandalului de la Metrorex. Discursul anti-mafie, marcă înregistrată USR-PLUS

Inquam Photos / George Călin

Astăzi Capitala a fost paralizată de o grevă spontană a angajaților Metrorex. Autoritățile au fost luate pe nepregătite, iar reacția ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă a reprezentat o nouă demonstrație de neasumare.

Ministrul Drulă pică testul

Greva spontană a angajaților Metrorex, în contextul epidemiei și  a incidenței crescute de cazuri din Capitală putea fi ușor catalogată drept o situație de criză. Ea reprezenta în fapt un test pentru autoritățile locale și centrale, test pe care ministrul Drulă nu l-a trecut. După declanșarea protestului, Primăria Capitalei a încercat să suplimenteze numărul de autobuze STB pentru a-i putea transporta pe oamenii care trebuiau să ajungă la locurile de muncă. Doar că totul a devenit un imens fiasco, autobuzele supraaglomerându-se imediat.

În loc să încerce o detensionare rapidă a situației și o reluare cât mai urgentă a traficului, ministrul Cătălin Drulă a ieșit la rampă, acuză sindicatul de la metrou că a declanșat greva din cauza anunțului privind închiderea spațiilor comerciale de la metrou. Mai mult decât atât, profitând de imaginea publică a liderului de sindicat Ion Rădoi, Cătălin Drulă a încerca să deligitimeze între protestul, spunând că  „nu va da înapoi în fața mafiei” și amenințând totodată cu intervenția forțelor de ordine: ”Nu vom face nici un pas înapoi. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci doar banii firmei pe care o controlează (…) Au organizat o mafie. Unde vă credeți? Nu vă mai merge (…) Le cer celor implicați, poate unii manipulați, să nu mai persiste în acțiune (…) Autoritățile trebuie să-și facă datoria, numai ele pot elibera șinele ocupate de ilegaliști”.

Discursul anti-mafie este deja o marcă înregistrată a celor de la USR-PLUS. Este de ajuns să ne amintim episodul scandalului dintre primarul Sectorului 1, Clotilde Armand și reprezentanții Romprest, Armand folosind apelativul de “mafia gunoaielor”. La fel ca Armand, Drulă a indentificat acum o altă mafie cu care, chipurile, se luptă. Reacția ministrului nu a făcut decât să alimenteze tensiunile. În loc să asculte revendicările oamenilor și să încerce să detensioneze situația pe calea dialogului, Drulă i-a amenințat cu intervenția forțelor de ordine. O parte dintre protestatari erau compuși din angajați sau deținători ai spațiilor comerciale de la metrou, afectați direct de măsura restricționării circulației. Oamenii respectivi doreau cel mai probabil un dialog cu ministrul, astfel încât revendicările lor să fie auzite. Doar că ministrul Drulă nu era acolo pentru negocieri, ci pentru amenințări.

La fel ca în cazul ministrului Voiculescu, cel care nu își asumă nici un eșec în mandatul său, nici Drulă nu vrea să își asume nimic. Aparent pentru miniștri USR-PLUS este mai simplu să arunce vina pe altcineva – mafia, fosta guvernare, fosta administrație, PSD etc. Reacția ministrului Drulă la protestul sindicaliștilor se încadrează în tipologia reacțiilor specifice liderilor USR-PLUS. Nimeni nu s-a gândit că cerințele celor care protestau erau întrucâtva îndreptățite. Nimeni nu a încercat până târziu să intre în dialog cu aceștia. Cătălin Drulă a picat un prim test important. Confruntat cu o situație de criză, ministrul a lansat un val de amenințări specifice mai degrabă unui autocrat în devenire. Ministrul nu a învățat încă, se pare, că politica nu este doar despre conflict, ci și despre consens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *