Skip to content
Economie

Ministrul Economiei: Conflictul militar de la graniţele României ne determină să luăm măsuri pentru sprijinirea industriei de apărare

youtube.com

Ministerul Economiei are în vedere conectarea industriei naţionale de apărare din România la Programul de achiziţii stategice pe următorii 10 ani al Ministerului Apărării Naţionale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere nevoile de înzestrare ale Forţelor Sistemului Naţional de Apărare, precum şi cerinţelor operaţionale actuale şi de perspectivă ale acestora. Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că industria de apărare nu trebuie să fie strategică doar pe hârtie, iar conflictul militar de la graniţele României determină autorităţile să ia măsuri pentru sprijinirea acestui segment industrial.

Guvernuli a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern care asigură protecţia personalului şi implicit a societăţilor, în perioadele neacoperite de comenzi sau contracte ale operatorilor economici din industria de apărare.

Actul normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării pe posturi a personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, în scopul menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate.

„Prin Hotărârea iniţiată de Ministerul Economiei au fost  prevăzute fonduri pentru finanţarea numărului mediu maxim de personal. Astfel că, 1.380 de angajaţi vor beneficia de salarii care însumează 77.400.000 de lei”, a afirmat ministrul economiei Florin Spătaru.

Ministerului Economiei are în vedere conectarea industriei naţionale de apărare din România la Programul de achiziţii stategice pe următorii 10 ani al Ministerului Apărării Naţionale, urmând ca Programul de restructurare a operatorilor economici din industria de apărare să aibă în vedere nevoile de înzestrare ale Forţelor Sistemului Naţional de Apărare, precum şi cerinţelor operaţionale actuale şi de perspectivă ale acestora.

„Industria de apărare trebuie tratată ca segment strategic şi sprijinită de stat având în vedere că are un specific aparte. Acest sector industrial nu trebuie să-şi oprească «motoarele » indiferent de vremurile pe care le traversăm, de pace sau război. Tocmai de aceea, personalul din industria de apărare trebuie păstrat pe posturi, indiferent de nivelul comenzilor militare”, a spus ministrul Spătaru.

Actul normativ suţine menţinerea permanentă a personalului specializat pentru a se evita apariţia, în zonele cu sectoare pirotehnice, depozite de armament, muniţii şi materiale explozive, a riscurilor asupra securităţii şi protecţiei personalului şi a mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *