Skip to content
Politică

Ministrul Economiei demontează mitul investitorilor chinezi în România. Cum trebuie priviți aceștia cu adevărat

MInistrul Economiei în guvernul Cioloș, Costin Borc a vorbit marți seară, în cadrul unui interviu amplu în emisiunea „Jocuri de putere” de la postul Realitatea TV despre modul în care România poate atrage investitorii chinezi în proiecte de anvergură pentru țara noastră.

Totodată, Costin Borc a punctat că nu trebuie să ne facem o imagine greșită despre investitorii chinezi interesați de România întrucât și aceștia au drept țel profitul și trebuie tratați cu aceeași considerație ca, de pildă, investitorii europeni. De asemenea, vicepremierul a subliniat și ideea că tot proiectele serioase, concrete, realiste pot deveni atractive si pentru chinezi:

" "

„Am avut onoarea si placerea sa merg la un summit 16 plus 1 alaturi de alte tari si am avut o intalnire scurta cu premierul chinez. Cred ca ne-am facut o imagjbe falsa despre investitorii chinezi. China doreste ca oricine altcineva sa faca profit. Când vor sa investeasca in tarile din Europa o fac sa isi aduca profit. Chinezii se uitau dupa proiecte realiste. Noi am mers cu ideea ca toate proiectele care nu au ptut sa-si gaseasca finatare europeana…Un proiect care nu este vandabil nu e vandabil nici pentru chinezi. Am propus premierului chinez sa avansam discutiile… China cu Bruxelles pentru dezvoltarea Europei Centrale si de Rasarit. Premierul chinez a spus de investitiile pe care ar putea sa le faca in Franta cu echipament chinezesc pe terte piete. Noi negociem cu China proiectul pentru unitatea 3 si 4 de la Cernavoda. Guvernul din care fac parte a emis o scrisoare de suport pentru acest proiect. Chinezii deja au un model de centrala nucleara in Anglia. Am vrea sa avansam si un nou proiect pe carbune la Rovinari. Trebuie sa ne gândim ce inlocuieste lucrurile astea, o parte va fi energie regenerabila si nucleara.”

România ar putea deveni atractivă pentru China și printr-un plan turistic dar și prin simplificarea modului de acordare a vizei pentru cetatenii chinezi: „Suntem pe cale sa rezolvan problema vizelor pentru turistii chinezi. Turistii aleg si tara. Bugetul ministerului este in 2016 mic, restrans. A venit momentul sa ne intelegem rolul fiecaruia. Autoritatea pentru Turism poate sa vina cu o strategie.”, a conchis ministrul Economiei în emisiunea de la Realitatea TV.

" "
" "

2 comentarii la “Ministrul Economiei demontează mitul investitorilor chinezi în România. Cum trebuie priviți aceștia cu adevărat

  1. Daca asa arata o politica economica in interes romanesc, e clar. Tehnocratul asta implantat de Bruxelles a gandit ca investitorii chinezi ar veni in Romania sa faca afaceri pe pierdere ? Vad ca e un mare lobbyst al investitorilor europeni, de parca aia s-au calcat in picioare sa vina aici sa investeasca si i-ar fi oprit cineva. Acum inteleg care e rolul lui in Guvernul asta. Sa nu cumva sa strice chinezii interesele europenilor in Romania. Frumos, nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *