Skip to content
Politică

Ministrul Economiei dezvăluie care trebuie să fie calitățile liderilor întreprinderilor de stat din țară pentru a le salva

" "

Conducerile întreprinderilor de stat au nevoie de oameni bine pregătiţi profesional cu care să putem comunica, nu de staruri sau mari personalităţi, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Costin Borc, într-o dezbatere publică.

,,Nu am o listă de numiri politice în buzunar. Nu vreau staruri şi nu cred în miracole. Nu cred că o mare personalitate va veni să salveze întreprinderile din România. Voi fi bucuros dacă apare candidatul ideal, care nu vorbeşte româna, dar care a salvat deja 100 de societăţi“, a spus ministrul Borc răspunzând reprezentanţilor Fondului Proprietatea, potrivit adevarul.ro.

" "
" "

Aceştia au apreciat drept „restrictivă“ cerinţa ca din CA să facă parte „persoane fizice cu cetăţenie română sau a altor state din UE şi domiciliul în România, bun cunoscător al limbii române“.

Documentul „Principiile de guvernanţă corporativă în Întreprinderile de Stat“se va afla în perioada de consultări publice până la data de 25 februarie 2016, interval în care Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri invită asociaţiile care derulează activităţi şi proiecte în domeniul guvernanţei corporative să trimită puncte de vedere cu privire la regulile şi principiile elaborate. „Acest document vreau să fie un model pentru aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă. Doresc să evităm supra-aglomerarea legislativă care poate duce la contradicţii. Scopul este să facem ca toate companiile din portofoliul ministerului să meargă bine. Vreau profesionalizarea conducerii lor. Până acum, se pare că am fost interesaţi mai mult pe cine numim, nu de ce anume face omul pe care îl numim“, a mai spus Costin Borc. Potrivit „Principiilor de guvernanţă corporativă în Întreprinderile de Stat“, din consiliile de administraţie ale companiilor de stat vor putea face parte persoane fizice cu cetăţenie română sau a altor state din UE şi domiciliul în România.

De asemenea, un viitor membru în CA la o companie de stat trebuie să fie absolvent de studii universitare cu diplomă de licenţă, cu experienţă profesională de cel puţin 10 ani, dintre care minim 5 ani în funcţii de management, şi să cunoască bine limba română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *