Skip to content
Politică

Ministrul Economiei: Ochii Europei de Vest sunt îndreptaţi către România prin prisma potenţialului economic

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Spătaru, ministrul Economiei, afirmă că Europa trece printr-un moment istoric, iar ochii Europei de Vest sunt îndreptaţi către România prin prisma potenţialului economic, a stabilităţii energetice, dar şi prin prisma faptului că ţara noastră se află la graniţele Ucrainei. Oficialul precizează că este momentul să punem România pe harta economică de interes a Europei şi că reindustrializarea României este una dintre priorităţile programului de guvernare.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, s-a aflat în perioada 9 – 12 mai 2022 în vizită de lucru la Berlin şi Hanovra, Germania, unde a participat la o serie de reuniuni şi întrevederi cu oficiali germani, în calitate de conducător al delegaţiei Ministerului Economiei.

În prima zi a vizitei, demnitarul a avut la Berlin o întâlnire cu reprezentanţii investitorilor germani, care fac parte din Comitetul pentru Est al Economiei Germane. Discuţia a vizat subiecte de actualitate la nivel european: energia verde, dependenţa de materii prime critice, digitalizarea – toate acestea în contextul necesităţii unei strategii comune pentru sustenabilitatea europeană, scrie news.ro.

Totodată, ministrul economiei a precizat că interesul oamenilor de afaceri din Germania pentru a face investiţii în ţara noastră nu este o noutate, însă disponibilitatea manifestată acum favorizează România din punct de vedere geostrategic.

În cea de a doua zi a vizitei, delegaţia s-a deplasat spre Hanovra, landul Saxonia Inferioară, unde demnitarul a avut întrevederi cu Ministerul Economiei, Muncii, Transporturilor şi Digitalizării, Bernd Althusmann, cu preşedintele Consiliului de Administraţie al Deutche Messe AG, Jochen Köckler.

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a susţinut că reindustrializarea României este una dintre priorităţile programului de guvernare, ţara noastră fiind pe harta economică de interes a Europei, mai ales că, în contextul conflictului militar din Ucraina, multe afaceri se pot reloca aici.

În cadrul vizitei oficiale, ministrul s-a întâlnit cu membri ai Bundestag-ului, pe teme ce au vizat politicile guvernamentale, dependenţa de materii prime, securitatea energetică, alimentară, securizarea graniţelor comunitare şi schimbările climatice.

Europa trece printr-un moment istoric, iar ochii Europei de Vest sunt îndreptaţi către România prin prisma potenţialului economic, al stabilităţii energetice, dar şi prin prisma faptului că ţara noastră se află la graniţele Ucrainei. Este rândul nostru să ne poziţionăm strategic în UE, parteneriatul dintre România şi Germania consolidează statutul ţării noastre la nivelul familiei europene”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

De asemenea, demnitarul român a susţinut o alocuţiune pe teme actuale de politică europeană, la deschiderea oficială a recepţiei parlamentare a VSM – Asociaţia Germană pentru Construcţii şi Inginerie Navală care a avut loc la Reprezentanţa landului Schleswig – Holstein la Berlin.

Dunărea este unul dintre obiectivele economice strategice pe care România şi Germania îl au în comun. Dezvoltarea economică a fiecărui stat în parte depinde de resursele naturale pe care le deţine, dar şi de capacitatea administrativă de a valorifica aceste resurse. Potenţialul României, o ţară europeană cu deschidere la Marea Neagră şi mărginită de Dunăre, este incontestabil. Valorificarea acestui potenţial depinde însă de strategii realiste adaptate la noile condiţii geopolitice”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

În marja reuniunii, demnitarul a avut o întrevedere cu doamna Claudia Muller, Coordonatorul Guvernului Federal pentru Economia Maritimă şi Turism, cu rang de ministru, în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind perspective de dezvoltare a industriei navale.

În ultima zi a vizitei în Republica Federală Germania, ministrul Florin Spătaru s-a întâlnit cu secretarul de stat al Ministerului Federal al Economiei, Sven Giegold, în cadrul căreia a atras atenţia asupra obiectivelor comune şi a expus viziunea sa în ceea ce priveşte abordarea sau privind relaţiile bilaterale.

Cresterea competitivităţii economiei române şi a celei europene, asigurarea locurilor de muncă şi a capacităţii de a atrage investiţii productive în România reprezintă obiectivele mandatului meu ca ministru al economiei”, a conchis ministrul român al Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *