Skip to content
Politică

Ministrul Educației amenință cu demisia! Calculele pentru buget inflamează spiritele în coaliția de guvernare

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, amenință cu demisia, dacă nu primește buget mai mare la ministerul pe care îl conduce. Cîmpeanu a afirmat, joi, că are o „aşteptare clară” ca bugetul Educaţiei pe acest an să fie mai mare raportat la execuţia bugetară din 2020.

Una din condiţii a fost creşterea semnificativă, aşa cum nu a mai fost până acum, a componentei costului standard per elev destinat acoperirii cheltuielilor materiale. Din această perspectivă, sunt foarte mulţumit. Din perspectiva burselor elevilor, de asemenea. Vrem să avem o finanţare a cercetării, finanţare instituţională a cercetării. Sunt motive de satisfacţie. (…)

Am afirmat public în mod repetat şi deliberat că, înţelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României, totuşi am o aşteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2020, bugetul Ministerului Educaţiei, în special, şi bugetul Educaţiei, în general, să fie mai mare. (…) Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi acelaşi ministru al Educaţiei, dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru la Educaţie care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare”, a declarat Cîmpeanu, potrivit Agerpres.ro

PS News a scris miercuri că există dispute aprinse în coaliția de guvernare pe tema bugetului pentru 2021, miniștrii USRPLUS amenințând chiar că nu vor vota bugetul, dacă nu li se vor da mai mulți bani la ministerele pe care le conduc. Este vorba despre ministerele Sănătății, Economiei, Transporturilor și Fondurilor Europene.

De cealaltă parte, Orban le-a transmis miercuri miniștrilor din guvernul Cîțu să înțeleagă situația dificilă prin care trece România.

„Abia ce e lansat în dezbatere publică proiectul bugetului. Nu știu de existența unor nemulțumiri între cei din Guvern. N-am fost sunat de nici un ministru. Sunt decizii grele. Suntem într-un an dificil: am avut o criză economică, am avut o pandemie. Bugetul trebuie făcut în funcție de rigorile UE și trebuie să ținem cont de ele. Obiectivul nostru este relansare economiei, care să se bazeze pe o creștere a investițiilor, a fondurilor europene și să putem utiliza cele 30 de miliarde de euro din planul de reziliență.

Orice creștere de venituri pentru orice fel de cetățeni depinde de o creștere economică cât mai puternică. Ne dorim în acest an să ne îndreptăm la un deficit sub 3%. Anul acesta avem un deficit de 7%, pe care trebuie să-l respectăm. Trebuie să reducem cheltuielile nenecesare.

Am discutat la nivelul coaliției. În privința alocării banilor către diferite ministere asta e o chestiune care ține de dezbaterea în Guvern. Orice ministru trebuie să înțeleagă că suntem în situația în care suntem și că trebuie să facă reforme”, a spus Ludovic Orban.

DETALII AICI: Dispute pe bani în coaliția de guvernare. De ce amenință miniștrii USRPLUS că nu votează bugetul pentru 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *