Skip to content
Politică

Ministrul Educaţiei, în vizită la Institutul de Cercetare în Transporturi Incertrans

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a vizitat luni Institutul de Cercetare în Transporturi Incertrans, cu acest prilej fiind prezentate produse ale cercetării româneşti, unele dintre acestea eficiente în actualul context epidemiologic.

Astfel, un exemplu elocvent îl reprezintă aparatul Aether cu lampa UV-C, cu eliberare de ozon, concept 100% românesc dezvoltat de institut, ce oferă o soluţie simplă şi dinamică pentru problema dezinfecţiei încăperilor în spaţii publice şi private.

Conform Raportului de cercetare, lampa UV-C Aether de 38W dezinfectează şi sterilizează aerul şi suprafeţele din încăperi prin intermediul radiaţiei ultraviolete.

Aceasta foloseşte un tub de tip Quartz UV-C, cu o lungime de undă de 253,5 nm şi cu emisie de ozon. Difuzarea ozonului în aer oferă avantajul dispersării în toată încăperea, având inclusiv capacitatea de a dezinfecta suprafeţe complexe umbrite (ţesături, filtre, obiecte vestimentare etc).

Aparatul Aether cu lampa UV-C sterilizează şi elimină COVID-19 şi, totodată, elimină în proporţie de 99,9% agenţii patogeni bacterieni, stafilococi, salmonella şi acarieni„, informează MEC.

Nebulizatorul KOX MK5 a fost un alt aparat prezentat în cadrul vizitei la Incertrans. Acesta este un echipament utilizat în procesul de dezinfecţie a spaţiilor închise, ce execută dezinfecţia prin nebulizare (ceaţă rece), utilizând produse biocide avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din Ministerul Sănătăţii.

Dispozitivul este dotat cu sistem de control electronic compus din două module (care asigură controlul calităţii de lichid) şi o interfaţă dotată cu ecran led în care utilizatorul poate seta parametrii de funcţionare ai aparatului.

Un alt rezultat notabil obţinut de cercetătorii Incertrans este vopseaua antibacteriană fotocatalitică allina.

Dacă ne dorim ca domeniul Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România să exceleze trebuie să sprijinim oamenii cei mai buni şi să asigurăm o finanţare corespunzătoare, care să le faciliteze activitatea de cercetare„, a declarat Monica Anisie.

Potrivit MEC, în agenda ministrului Monica Anisie figurează, în perioada următoare, o serie de întâlniri cu echipele de cercetare din institutele româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *