Skip to content
Politică

Ministrul Educaţiei, precizări de ULTIMĂ ORĂ: Trebuie reașezată legea!

romaniatv.net

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, joi, în cadrul postului de televizune Digi24, a anunțat că va prezenta saptamana viitoare un proiect prin care modifica punctual Legea Educatiei Nationale, propunand reintroduecrea interdictiei de a cumula o functie executiva si de conducere in universitate cu o functie politica sau o functie in Parlamentul.

Prin urmare, rectorii universităților nu ar putea sa fie simultan parlamentari. Ministrul are în vedere o interdicție similară și pentru sistemul preuniversitar unde apar, de asemenea,  „incompatibilitati de natură politica”.

Mai mult, chestionat dacă intenționează sa reintroducă interdicția de cumulare a funcției de rector cu funcție politică, Mircea Dumitru a raspuns: „Ne-am propus la minister sa facem acest lucru introducand un proiect care va fi discutat de guvern. Nu vrem o reforma mare, nu vrem o noua lege a Educatiei, punctual pe anumite articole care ni se pare ca nu sunt de acord cu ce trebuie sa fie in universitati, sa putem face aceste modificari”.

Totodată, ministrul a precizat ca nu, cel mai probabil, va fi vorba despre un proiect de lege si nu o ordonanta de urgenta, pentru ca nu ar putea fi motivata urgenta, insa urmeaza ca acest lucru sa fie stabilit in urma consultarii cu premierul Dacian Ciolos, potrivit Hotnews.ro

„In primul o tinta ar fi clarificarea chestiunilor care tin de integritatea academica. Tot am pornit aceasta discutie cu problema plagiatelor. E un simptom al unei situatii mai generale care tine de etica, deontologie si integritate academica. Cred ca trebuie reasezata legea actuala a Educatiei a modului in care functioneaza in interiorul universitatilor aceste structuri care trebuie sa asigure o guvernanta buna dar si o respectare a integritatii”, a declarat Dumitru.

Ministrul a precizat ca „punctual sunt chestiuni legate de integritati, intedictia de a cumula o functie executiva si de conducere in universitate cu o functie politica sau o functie in Parlamentul Romaniei. Avem in vedere ceva similara si pentru invatamantul preuniversitar. Si acolo sunt, prin analogie, aceleasi probleme, directiunile scolilor si cu incompatibilitati de natura politica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *