Ministrul Energiei, anunțul momentului: în ce lună vor plăti românii facturi mai mici la curent

Prezent în direct în studioul Puterea Știrilor, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre una dintre cele mai discutate chestiuni ale momentului, respectiv ce se va întâmpla cu facturile la energie când va expira măsura de plafonare a prețurilor.

Înainte de a explica acest lucru însă, ministrul a ținut să sublinieze că, potrivit ultimelor date Eurostat, culese în cel de-al treilea trimestru din 2023, românii au a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană. La fel, contrar știrilor din presă, prețul gazului este al patrulea cel mai mic de la nivelul blocului comunitar.

În ce privește facturile pe care le vor plăti oamenii în următoarea perioadă, Sebastian Burduja spune că la nivelul ministerului se încearcă optimizarea schemei de plafonare, fără a interveni asupra prețului pentru clientul final.

Cu alte cuvinte, se va interveni la producător, astfel încât tot ce depășește 400 de lei MW să fie impozitat. Altfel spus, un furnizor, ca să emită energie pentru noi, cumpără de la producător, la un preț mai mic, lucru care se va resimți în facturile noastre, însă nu imediat. Întrucât furnizorii nu cumpără pentru mâine, ci pentru mai târziu, e un coș, o stochează.

Prin urmare, facturile la energie vor scădea din iunie, după care, dacă prețurile sunt la un nivel rezonabil, vom lăsa piața să-și urmeze cursul și ne vom gândi la o solutie pentru românii cu adevărat vulnerabili, a mai completat ministrul.  Acesta a dat exemplul a două case, una din Primăverii și una dintr-un sat, ambele plătind același preț pentru energie, lucru care nu este firesc, pentru că nu vorbim despre venituri comparabile.

Oricum, spune acesta, prețurile din piață au scăzut față de vârful crizei, acum am revenit la condiții normale, însă măsura cardurilor pentu energie a fost una bună pentru susținerea gospodăriilor vulnerabile. În plus, presiunea pentru reducerea prețurilor la producători va exista, în continuare, a asigurat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL