Republica Moldova nu mai folosește gaze naturale sau energie electrică din Rusia, după ce și-a redus dependența de la începutul războiului declanșat de Moscova Ucrainei, a declarat premierul Dorin Recean, la Conferința internațională despre securitatea la Marea Neagră, care a început joi la București. Invitat la „Puterea Știrilor”, ministrul Energiei din R.Moldova, Victor Parlicov, a confirmat informația, adăugând că singurul gaz rusesc care se mai furnizează pe teritorul basarabean este cel livrat gratuit de Federația Rusă Transnistriei. Ministrul a spulberat și mitul „gazelor rusești ieftine”, precizând că „prețul pe care noi l-am plătit pentru gazele cumpărate din Uniunea Europeană este de fapt un preț mai jos decât dacă le procuram de la Gazprom”.
PS News: Ce ne puteți spune despre ce s-a întâmplat astăzi la București, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani?
Victor Parlicov: (Faptul că R.Moldova nu mai importă gaz rusesc – n.r.) Este o realitate pe care o trăim deja de ceva vreme. Trebuie să fac mici precizări, pentru că, într-adevăr, nu consumăm gaze naturale din Federația Rusă pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Totuși, mai există furnizare de gaz din Federația Rusă de facto gratuit în regiunea transnistreană. Pentru că ei n-au capacitate de plată ca să achite gazele la prețurile europene și de-aia folosesc în continuare gaz rusesc. Deci din decembrie, practic, nu am mai luat gaze de la Gazprom, am substituit gazele de la Gazprom cu gaze procurate de pe piața internațională. Mai mult cu atât, la un preț mediu mai jos decât prețurile pe care le aveam conform formulei semnate cu Gazprom. Societatea noastră evident că trăiește un șoc de prețuri, pentru că a fost un șoc de prețuri la nivel regional, nu a vizat doar Republica Moldova și acest lucru este, evident, dureros. Însă dacă e să vorbim în termeni comparativi, prețul pe care noi l-am plătit pentru gazele cumpărate din Uniunea Europeană este de fapt un preț mai jos decât dacă le procuram de la Gazprom.
PS News: Ce perspective sunt pentru iarna următoare?
Victor Parlicov: Pentru iarna următoare văd doar plusuri, doar noutăți pozitive din toate punctele de vedere, spre deosebire de acum 1 an, 1 an și jumătate în urmă când am intrat în această perioadă de crize continue. Atunci nu aveam nicio capacitate de a utiliza surse și rute alternative de a alimenta cu gaze consumatorii din Republica Moldova. La acea etapă existau, sigur, contracte, exista contractul cu Gazprom, nu exista un furnizor alternativ care să poată acționa inclusiv din partea statului pentru a aduce gaze în cazul în care Gazpromul nu-și onora obligațiile. Și de fapt asta s-a întâmplat. Adică în octombrie 2021, Gazprom ne-a împins, limitând livrările de gaze în Republica Moldova. De fapt a forțat ca noi să ne mișcăm foarte repede și să începem a căuta alternative. Și asta am făcut. Și uite, că la un an și jumătate diferență, avem stocuri de gaze, avem gaze cumpărate de pe piața europeană, avem un operator, deci companie cu capital de stat care procură gaze de pe piața internațională, are această capacitate. Este primul operator, vreau într-un fel chiar să mă laud cu asta, deci este primul operator care a utilizat în regim comercial nu doar gazoductul Iași – Ungheni, interconexiunea Iași- Ungheni. A fost Energocom, dar Energocom a fost și prima companie care a utilizat comercial fluxul revers pe gazoductul transbalcanic, deci dinspre Bulgaria înspre Republica Moldova și chiar interconectorul dintre Grecia și Bulgaria. Tot pentru prima oară comercial a fost utilizat Energocom din Republica Moldova. Deci diferența între cer și pământ, capacitatea de care dispune astăzi față de cea cu ce am intrat în această criză în 2021. Dincolo de capacitate, conjunctura de prețuri este mult mai favorabilă. În anul 2021 și în anul 2022, în toamnă, mai exista acea panică de piețele internaționale care a împins prețurile la recorduri absolute în regiune. Deci Europa efectiv nu era sigură că va putea trece de această iarnă fără gaze din Federația Rusă. Uite că s-a demonstrat că da, există viață după gaz rusesc. Chestia asta, de când nu eram ministru, am spus-o la un forum, în 2022, prin august-septembrie, în societate civilă eram și am spus că va fi o iarnă de trezire în Europa, se va demonstra că Europa va putea trece de această iarnă și uite asta s-a întâmplat. Mai mult decât atât, prețurile acum ajung înapoi la decență, la o normalitate. Deci nu mai avem ceea ce am avut în toamna trecută.
PS News: Europa a avut noroc și de o iarnă ușoară…
Victor Parlicov: Nu doar asta. Și iarna mai blândă, și o stagnare în China care a redus consumul de gaze lichefiate în zona asiatică. Dar, în esență, noi trăim într-o realitate în care, în primul rând, piața de gaze se globalizează, ceea ce nu exista până acuma. ENG-ul pe piața europeană, care reprezenta până la 10% anterior, astăzi reprezintă aproape 40% deci practic Engie a substituit Gazpromul pe piața europeană. Deci este o cu totul altă realitate în care trăiește Europa și din care facem parte și noi.