Burduja: Jalonul 133 din PNRR, o provocare pentru noi, mă bucur că l-am deblocat

Sursă foto: Facebook/ ANRE - Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

Comisia Europeană recunoaşte eforturile Ministerului Energiei pentru îndeplinirea jaloanelor 129 şi 133 aferente cererii doi de plată din PNRR şi ridică suspendarea plăţii de 37,2 milioane de euro către România, anunţă ministerul miercuri. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că Jalonul 133 din PNRR a reprezentat o provocare pentru ei şi este fericit că a reuşit să îl deblocheze şi să îl îndeplinească în timp record şi la termenul asumat.

”După o suspendare anterioară, în care Comisia constatase că anumite etape şi obiective aferente jaloanelor 129 şi 133 din PNRR nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător în cea de-a doua cerere de plată a României, acum Comisia Europeană recunoaşte progresele înregistrate în punerea în aplicare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, precizează Ministerul Energiei.

Potrivit Ministerului Energiei, ”Comisia a concluzionat că jalonul 133 – Investiţii pentru capacităţi noi de producere a energiei electrice în cogenerare – este în prezent îndeplinit în mod satisfăcător de către Ministerul Energiei.”.

”În consecinţă, Comisia propune acum deblocarea a 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestei etape”, adaugă instituţia.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, arată că, de la preluarea mandatului de Ministru al Energiei şi-a propus deblocarea tuturor proiectelor şi accelerarea investiţiilor, în special cele din PNRR şi Fondul pentru Modernizare.

”Jalonul 133 din PNRR a reprezentat o provocare pentru noi şi sunt cu atât mai fericit că am reuşit să îl deblocăm şi să îl îndeplinim în timp record şi la termenul asumat. Am semnat 4 contracte pentru construirea de capacităţi de producere a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă în Craiova, Constanţa, Arad şi Râmnicu Vâlcea, totalizând o putere instalată de 486,2 MW electrici şi 355,8 MW termici, mult superioară ţintei asumate de 300 MW electrici. Astăzi, toate cele 4 proiecte de investiţii, de 3,5 miliarde lei, se află în procesul de implementare”, spune Sebastian Burduja.

Ministrul subliniază că Jalonul 129 – Capacităţi de producţie de hidrogen – este în curs de îndeplinire, la acest moment fiind semnate 3 contracte de finanţare, totalizând 33,82 MWH2, iar în următoarele două luni se vor semna şi restul contractelor necesare îndeplinirii ţintei de 60 MWH2 putere instalată.

Comisia Europeană a adoptat luni două decizii prin care emite o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii în valoare de 37,2 milioane de euro către România, fără prefinanţare, şi a plăţii în valoare de 714 milioane de euro către Portugalia şi a plăţii după ce a recunoscut progresele înregistrate de ambele ţări în implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: