Skip to content
Politică

Ministrul Energiei: FMI şi Comisia Europeană au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor

Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieţei gazelor pentru consumatorii casnici şi cu termenele propuse de partea română, a declarat, sâmbătă, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

El a discutat pe această temă cu finanţatorii externi, vineri, la Bruxelles, relatează Agerpres.

‘Finanţatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării şi cu termenele propuse de noi’, a spus Nicolescu.

La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, preţul gazelor pentru populaţie ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Preţul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiaşi calendar.

De asemenea, miercuri, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, a Legii petrolului şi a unei ordonanţe de urgenţă, cea mai importantă prevedere a acestuia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului şi menţinerea coşului pentru gaze naturale până în 2021.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *