Ministrul Energiei, la Puterea Știrilor. Ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă

Sebastian Burduja la PS News

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă. Potrivit ministrului, schema de plafonare-compensare a prețului la energie ar putea fi prelungită chiar și pentru iarna anului 2024. „Am găsit și resurse în buget să mai punem bani în piață”, a anunțat ministrul, în exclusivitate la Puterea Știrilor.

„Vom trece o iarnă normală, doar cu gaz românesc, și cu resursele puse deoparte”

„Bineînțeles, pe 1 noiembrie a avut loc reuniunea Comandamentului Energetic de iarnă. Acest comandament funcționează în baza unor acte normative aprobate în Guvern – și activitatea efectiv începe pe 1 noiembrie – și am ținut foarte mult să ținem prima ședință chiar în prima zi de activitate, conform actelor adoptate în Guvern. Am făcut o recapitulare a rezervelor României pentru acest sezon rece, lacurile de acumulare, grad de umplere 75%, stocurile de cărbune ajung pentru ceea ce este necesar la Complexul Energetic Oltenia, pentru termoficarea municipiului Craiova. Deci suntem în regulă.

De asemenea, stocurile de gaz: am spus și atunci 1 grad de umplere 103% aproape. Am început să extragem gaze din depozite și cred că azi este prima zi în care am extras mai mult decât am injectat în depozitele de gaze pentru că e o vreme puțin mai rece și au început să funcționeze marile sisteme de termoficare din țară.

Deci, din toate aceste date suntem mai pregătiți ca oricând pentru această iarnă și putem spune că vom trece o iarnă normală doar cu gaz românesc și cu resursele puse deoparte. Ce înseamnă iarnă normală? Înseamnă unul, maxim două episoade de ger, viscol, episoade care pot ține de la trei, patru până la 7 zile într-o lună de zile. Deci, dacă vizăm o iarnă de trei, patru luni de zile nu vom avea niciun fel de problemă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la Puterea Știrilor.

Ce se întâmplă cu facturile românilor la iarnă

„Le spunem românilor să stea liniștiți la iarnă, facturile lor vor fi exact la fel. Vor plăti, vor scoate mai mulți bani în buzunar, doar dacă vor consuma mai mult. Schema de compensare-plafonare este exact ca cea disponibilă iarna trecută, unde românii au beneficiat de aceste prețuri plafonate, subvenționate. Practic, toți românii, în funcție de nivelul de consum – Maximum 0,68 lei/kWh, la un lunar între 0 și 100 kWh inclusiv. Maximum 0,80 lei/kWh, la un consum lunar între 100,01 și 255 kWh inclusiv. Între 0,8 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, la un consum lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, primii 255 vor fi facturați la 0,8 lei/kWh, iar restul la 1,3 lei/kWh. Maximum 1,30 lei/kWh, la un consum lunar peste 300 kWh.

Deci, pe schema actuală, atunci când consumi mai puțin – și în general românii cu venituri reduse au un consum mai mic și plătesc undeva la 35 lei factura la curent, făcea ANRE-ul un calcul, peste 5 milioane de gospodării din România au plătit 35 lei factura la curent, deci un cost rezonabil, chiar ținând cont de nivelul de trai mai mic în România decât în alte state europene. N-au de ce să se teamă românii. Vom menține această schemă de compensare plafonare.

Am găsit și resurse în buget să mai punem bani în piață, pentru că diferența dintre prețul la factură și prețul real din piață este suportată în primă fază de furnizori, de companiile care ne trimit acasă factura la finalul lunii, ulterior statul decontând aceste sume pe baza unor verificări efectuate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Și pentru anul viitor ne propunem să menținem această schemă pe tot parcursul anului și chiar să trecem și iarna următoare pe aceeași schemă, cu aceeași parametri”, a mai explicat ministrul Energiei, în emisiunea Puterea Știrilor.

 

Care sunt prețurile pe care le plătesc acum consumatorii

Consumatorii casnici de energie electrică, până pe 31 martie 2025:

Maximum 0,68 lei/kWh, la un lunar între 0 și 100 kWh inclusiv

Maximum 0,80 lei/kWh, la un consum lunar între 100,01 și 255 kWh inclusiv

Între 0,8 lei/kWh și 1,3 lei/kWh, la un consum lunar peste 255 kWh, dar sub 300 kWh, primii 255 vor fi facturați la 0,8 lei/kWh, iar restul la 1,3 lei/kWh

Maximum 1,30 lei/kWh, la un consum lunar peste 300 kWh

Consumatorii noncasnici de energie electrică, până pe 31 martie 2025:

Maximum 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum fiind facturată la maximum 1,3 lei/kWh

Maximum 1 leu/kWh pentru spitale, școli, gradinițe, creșe, centre de servicii sociale

Consumatorul casnic de gaze naturale, până pe 31 martie 2025:

Preț plafonat de 0,31 lei/kWh

Consumatorul noncasnic de gaze naturale, până pe 31 martie 2023:

Maximum 0,37 lei/kWh, la un consum anual de cel mult 50.000 MWh și pentru producătorii de energie termică.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: